Barszcz wigilijny na kwasie buraczanym z przepisu babci.

Prosty przepis na naturalny barsz wigilijny. Barszcz wychodzi pyszny i jest bardzo zdrowy. Podstawą jest przygotowanie tydzień wcześniej kwasu buraczanego, oraz odpowiednie zaplanowanie czynności.  Przygotownaie barszczu w sumie nie jest pracochłonne ani kosztowne. Przepis jest na dużą porcję około 10 litrów barszczu.

Jak samodzielnie przygotować kwaszony sok z buraków?

buraki

Składniki potrzebne na kwas buraczany:

  • buraki około 2 kg,
  • liść laurowy 4-5 sztuk,
  • angielskie ziele 8-10 ziarenek,
  • czosnek 2 główki,
  • woda około 2 litry,
  • sól niejodowana  w proporcji 2 łyżki na litr wody
buraki-do -kwaszenia

Przygotowujemy duży słój lub kamionkę.

Buraki myjemy, obieramy i kroimy w grube paski lub plastry (zależy od buraków, podłużne można pokroić w plastry). 

Przekładamy pokrojone buraki do słoja lub kamionki.

Gtujemy wodę.

buraki-do-kiszenia-w-słoju

Do buraków wrzucamy obrany czosenek (ząbki można przekroić, trochę przyspieszy to proces kiszenia), angielskie ziele i liść laurowy.

Przegotwąną gorącą wodę mieszamy z solą i tym roztworem zalewamy buraki z przyprawami. Ważne żeby poziom wody był przynajmiej  5 cm ponad burakami.

czosnek

Całość osłaniamy gazą i zakrętką lub innym naczyniem tak żeby było szczelnie przykryte.

Stawaiamy w ciepłym miejscu i czekamy na zakwaszenie. Po kilku dniach pojawi sie lekka pianka na wierzchu i zacznie mieć kwaśny zapach. po tygodniu kwas buraczany nadaje się do spożycia. 

Wykorzystamy go do barszczu wigilijnego ale śmiało można go zlać do butelki i pić. Bardzo dobrze się przechowuje w lodówce.

sok-z-kiszonych- buraków-do-picia

 Sok z kwaszonych buraków możesz też kupić gotowy w naszym sklepie:)

Przygotowanie barszczu wigilijnego.

Składniki potrzebne na barszcz wigilijny:

  • Buraki 4 kg
  • Woda 6-7 litrów
  • Sól do smaku
  • wywar z gotowania suszonych grzybów ( jako wariant )

Przygotowanie zaczynamy 3 dni przed planowanym podaniem ( np Wigilia). Buraki myjemy i kroimy w nieduże kawałki, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak żeby były dobrze zakryte.  Stawiamy na wolnym ogniu i grzejemy bez przykrycia (bardzo ważne bo przykryty barszcz ciemnieje i brzydko wygląda). Doprawadzamy do  wrzenia ale nie przedłużamy gotowania tylko wyłączamy i odstawiamy do ostudzenia. 

Kolejnego dnia, uzuzpełniamy ubytek wody jeśli jest znaczny i powtarzamy czynność grzania. Odstawiamy do ostudzenia.

Trzeciego dnia zagotowujemy buraki z wodą i dodajemy wcześniej przygotowany kwas buraczany. Ilość kwasu jaką dodamy zleży od naszych upodobań smakowych. U nas w domu daje się dużo i smakuje nawet dzieciom 🙂 Po dodaniu kwasu,  gotujemy barszcz i dopiero teraz ewentualnie  dosalamy. Sam zakwas jest dość słony dlatego solimy próbująć dopiero na koniec.  

Przed wigilią przygotowujemy dużo potraw z dodatkiem suszonych grzybów a barszcz zwykle podajemy z uszkami z grzybami. Czesto pozostaje nam wywar z gotowania suszonych grzybów, który mozna dolać do już gotowego barszczu, tak żeby uzyskac delikatnie grzybowy posmak.

W sklepie ekolubek kupisz  już gotowy ekologiczny barszcz lub koncentrat barszczu.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *