Boczniaki w galarecie z agaru

Przepis: wegetariański, bez laktozy, bez cukru, bez chemii, bezglutenowy.

Boczniaki w galarecie z agaru

Wegetariański karp w galarecie, czyli boczniaki w galarecie agarowej

Prezentowany tu przepis to swego rodzaju zamiennik karpia w galarecie dla wegetarian. Tradycyjna potrawa wigilijna zawiera dwa składniki pochodzenia zwierzęcego: rybę oraz żelatynę, która pochodzi z kości zwierząt. Żelatynę bez problemu zastępuje agar-agar, czyli proszek z wodorostów o podobnych właściwościach. Nasz sklep internetowy poleca agarantę, czyli gotową mieszankę agaru z marantą, która według producenta lepiej imituje żelatynę. Galareta z agaru jest przystosowana do wyższych temperatur, czyli nie wymaga wstawiania do lodówki. Z tego też powodu nie topnieje w ustach. Nie ma doskonałego sposobu na imitację ryby za pomocą składników pochodzenia roślinnego i w tym przepisie nie próbujemy tego robić, po prostu zamiast ryby używamy innego składnika – boczniaków. Nasz sklep internetowy proponuje jednak dwa dodatkowe zabiegi – wykorzystanie w wywarze wodorostów kombu, które mogą dodać jeśli nie „rybnego”, to chociaż „morskiego” smaku całej potrawie, oraz przyprawy do ryby, która jest całkowicie wegańska, ale może przywołać skojarzenia smakowe bliskie potrawom rybnym.

Boczniaki w galarecie agarowej – składniki:

Boczniaki w galarecie z agaru – przepis:

  • Glony kombu (ok. 6 g, czyli ok. 1/4 opakowania) mocz w garnku z 1 l wody przez kilka godzin (możesz zostawić na noc w lodówce). W tym czasie znacznie zwiększą objętość.
  • Umyj boczniaki. Przygotuj marynatę z sosu sojowego tamari, soku z cytryn, oliwy i przyprawy do ryb. Marynatą natrzyj boczniaki i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Po namoczeniu kombu garnek z wodorostami postaw na ogniu i doprowadź prawie do wrzenia, ale w ostatniej chwili zdejmij z ognia. Wodorosty wyjmij i wykorzystaj do innej potrawy, teraz potrzebujemy tylko smacznej wody, w której wodorosty się moczyły. W tym przepisie unikamy gotowania wodorostów kombu, ponieważ mogą w niepożądany sposób zmienić smak i konsystencję potrawy.
  • Do wody z wodorostów włóż włoszczyznę pokrojoną w plasterki, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz ziarnisty i gotuj przez minimum godzinę. Przypraw do smaku solą himalajską. Jeśli wywar nie ma dość mocnego smaku, możesz dodać odrobinę kostki rosołowej (1 kostka na 1 litr wody).
  • Wyjmij z wywaru warzywa oraz przyprawy i do samej już wody włóż boczniaki. Gotuj 15 minut, po czym wyciągnij boczniaki.
  • Na półmisku rozłóż boczniaki, udekoruj je oliwkami, natką pietruszki, plasterkami limonki oraz marchewki z wywaru.
  • 6 g agaranty (1 saszetka) rozmieszaj dokładnie w 100 ml zimnej wody, po czym wymieszaj tę wodę z 400 ml wywaru warzywnego. (Uwaga! Nasz sklep internetowy ostrzega, że na opakowaniu agaranty jest błędne tłumaczenie, które sugeruje, iż 6 g wystarcza tylko na 100 ml galarety!). Doprowadź całość do wrzenia i gotuj 2 minuty, cały czas mieszając.
  • Przygotowaną płynną galaretą zalej półmisek z boczniakami i dekoracjami. Rób to ostrożnie, aby rozprowadzić płyn równomiernie po całej powierzchni, ale nie zbałaganić dekoracji.
  • Studź galaretę przez 3 godziny. Nie musisz jej w tym celu wstawiać do lodówki. Gotowe!

Galareta z agaranty (podobnie jak z samego agaru) wytrzymuje wyższe temperatury niż galareta z żelatyny, czyli pod tym względem nie wymaga przechowywania w lodówce (wkładamy ją do lodówki tylko po to, aby dłużej nadawała się do spożycia). W przepisie zamiast agaranty można użyć samego proszku agar-agar, stosując się do informacji na opakowaniu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Boczniaki w galarecie z agaru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>