HUMUS domowy zrobiony własnoręcznie.

Szybki i smaczny przepis na domowy hummus.

Hummus to rodzaj pasty, której głównym składnikiem jest ciecierzyca.

Ostatnio stał się bardzo popularny i jest często serwowany podczas spotkań towarzyskich, na przykład jako dodatek do świeżych lub grillowanych warzyw, czy jako pasta do kanapek.

Domowy hummus wykonany ręcznie będzie lepszy niż jakikolwiek gotowy, jaki można kupić w sklepie. Spróbujcie go zrobić, a będziecie mieli pewność co do jakości i pochodzenia użytych składników, bo sami je wybierzecie.

Wykonanie własnoręcznie hummusu jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu, a daje ogromną satysfakcję. Domowy hummus zawsze wychodzi pyszny i na pewno będzie pochwalony przez gości.

Jak zrobić Hummus – zdrową pastę z cieciorki?

Potrzebne składniki:

  1. ciecierzyca (z 1 puszki)lub ziarno
  2. olej sezamowy2-3 łyżki
  3. tahina (pasta sezamowa)2-3 łyżki
  4. sok z cytryny (z połówki cytryny lub 3 łyżki gotowego soku z cytryny)
  5. czosnek 2-3 ząbki
  6. sóldo smaku

 

Przepis na hummus (główny):

Najszybciej będzie wykorzystać gotową ciecierzycę z puszki. Ciecierzycę odlewamy, zachowując odlany płyn.

Dodajemy tahinę, olej sezamowy, czosnek i sok z cytryny ­ wszystkie składniki blendujemy na gładką masę dolewając ewentualnie wcześniej odlany płyn tak, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Dosalamy do smaku i mamy gotowy domowy hummus.

Przepis na domowy hummus (dłuższy):

Możemy wykorzystać ziarno ciecierzycy, dzięki czemu nie używamy przetworzonych składników.

Ziarno należy wcześniej namoczyć (najlepiej zostawić na noc), a potem zagotować w osolonej wodzie. Uwaga ciecierzyca bardzo puchnie i z jednej paczki ciecierzycy uzyskamy bardzo dużo hummusu (polecam gotować połowę).

Następnie postępujemy tak samo, jak z ciecierzycą z puszki (patrz przepis główny) dolewając wodę, odlaną po ugotowaniu, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Ciecierzyca gotowana będzie o wiele bardziej sucha niż ta z puszki i więc musimy dolać sporo wody.

 

Dla mnie istotą hummusu domowego jest jego konsystencja, powinien łatwo się rozsmarowywać, ale trzeba uważać, żeby nie był zbyt rzadki, bo wtedy będzie spływał z potraw. Nie bójcie się użyć sporo soku z cytryny, naprawdę bardzo podkreśla smak.

Hummus to bardzo szybkie danie, np. do podania, gdy zawitają do nas niespodziewani goście.

Hummus możemy podać w miseczkach a do tego obok pokrojone w paski warzywa (marchewka, seler naciowy, ogórek) lub crosini albo długie chrupki kukurydziane, którymi humus można nabierać i jeść.

Można też urozmaicić domowy hummus i do części dodać np. suszone pomidory, będzie miał inny kolor i smak.

Spróbujcie samodzielnie zrobić domowy hummus i podzielcie się waszymi doświadczeniami.

Czy udało się wam uzyskać właściwą konsystencją za pierwszym razem?

W sklepie ekolubek.pl możecie kupić główne składniki do wykonania hummusu domowego.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „HUMUS domowy zrobiony własnoręcznie.

  1. Michał pisze:

    Cześć!
    Dzisiaj będzie humus na śniadanie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *