Kilka sposobów na prosty i udany chleb z piekarnika.

Kilka sposobów na upieczenie chleba w domu, w piekarniku.


 

W internecie znajdziecie sporo przepisów na chleb i pewnie jeśli próbowaliście to chleb nie zawsze wychodzi wam piękny i wyrośnięty. Spróbuję zagłębić się w niuanse własnoręcznego pieczenia chleba.

Najprościej jest upiec chleb na drożdżach (np. na drożdżach suszonych), przepis znajduje się na opakowaniu i na prawdę sprawdziłam wychodzi bardzo ładny i smaczny. Na pewno taki chleb nie jest taki zdrowy jak chleb na zakwasie (o tym dalej) ale zasady przygotowania są podobne dlatego warto przeczytać cały artykuł.

Proces zajmuje dużo czasu tylko ze względu na przerwy kiedy czekamy aż wyrośnie. Same czynności są bardzo krótkotrwałe i proste. Dlatego jeśli spędzamy dzień w domu (a nawet jeśli wychodzimy  na trochę) to możemy spokojnie rano zacząć, a wieczorem mieć pyszny ciepły chlebek.

Paczka takich drożdży wystarcza na 0,5 kg mąki czyli mamy z tego jeden średniej wielkości bochenek chleba. Ja użyłam mieszanki kilku mąk, żytnia 720 chlebowa, pszenna razowa 2000 i mąka sojowa oraz trochę zwykłej pszennej mąki. Chleb wyszedł dość zwarty ale wyrośnięty i jednak miękki. Mieszanki mąk są dowolne.

chleb na drożdżach

rozkrojony chleb na drożdżach

 

Przepis na pieczenie chleba z suszonych drożdży.

  1. Mąkę ( 500 g)mieszamy z drożdżami oraz ciepłą przegotowaną wodą ( 400 ml), solimy około 2 łyżeczki soli.
  2. Odstawiamy w przykrytej misie w ciepłe miejsce. Najlepiej do zamkniętego ciepłego piekarnika (około 50 stopni nie więcej). To może zająć od 2 do 4 h i tu trzeba sprawdzać i podjąc decyzję, że to już…
  3. Jak ciasto wyrośnie czyli zwiększy objętość 2 lub więcej razy to mieszamy i przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki (nasmarowana tłuszczem i obsypana np. otrębami lub kaszą manną albo mąką razową). Na tym etapie można dodać ziarna jeśli mamy ochotę na chleb z dodatkami. Wygładzamy wierzch zamoczoną dłonią, możemy dodatkowo obsypać ziarnami ( słonecznik, dynia, siemię lniane czy czarnuszka). U mnie tym razem była to czarnuszka.
  4. Znów odstawiamy przykrytą formę do ciepłego piekarnika.
  5. Jak mocno wyrośnie to delikatnie wyjmujemy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy chleb na 30 min (góra-dół bez termo obiegu). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 150 stopni, spryskujemy chleb wodą, żeby uzyskał przyrumienioną skórkę. Ja uchylam piekarnik i używam zwykłego spryskiwacza. Pieczemy jeszcze 20 minut.
  6. Po tym czasie wyjmujemy gorący chleb i wytrząsamy go z foremki i zostawiamy, żeby odparował.
  7. Smacznego

Przepis na chleb na zakwasie pieczony w piekarniku.

Zakwas dostarcza nam cennych bakterii probiotycznych i dlatego chleb na zakwasie jest zdrowszy niż ten na drożdżach.

Jest bardzo podobny do tego na drożdżach tylko potrzebujemy mieć zakwas. Możemy go zrobić sami ale z doświadczenia wiem, że w piekarni jak poprosimy to dostaniem już gotowy do pieczenia zakwas. Ja tak zrobiłam i od tamtego czasu piekę chleby 2 razy w tygodniu, od razu dwa bochenki i taki jest poniższy przepis.

Zaczynamy od tego żeby zakwas rozmnożyć. Do około 250-300 g zakwasu dodajemy 500 g mąki żytniej chlebowej 720 (ja dodaje tylko takiej i zawsze zakwas pięknie rośnie). Dolewamy 400 ml ciepłej wody (analogicznie jak z drożdżami, ciepłe miejsce i czas), czekamy aż wyrośnie.

dokarmiony i rozmnożony zakwas

zakwas z solą himalajską

 

 

 

 

 

 

Po wyrośnięciu, mieszamy i odkładamy do słoiczka 250-300 g zakwasu, który będzie początkiem kolejnego chleba. Zakwas przechowujemy w chłodnej części lodówki.

zakwas na kolejny chleb

Następnie dosalamy 4 małe łyżeczki soli himalajskiej, dolewamy 300 ml ciepłej wody i dodajemy 400 g mąki. Zależnie jakiej mąki użyjemy taki rodzaj chleba nam wyjdzie. możemy mieszać różne mąki. Ja próbowałam zrobić chleb z mąki gryczanej, mąki jaglanej, mąki sojowej, mąki pszennej oraz z mieszaniny tych mąk. Każdy jest trochę inny ma inną konsystencję i różny smak. Na tym etapie możemy dodawać ziarna lub żurawinę czy śliwkę. Po wymieszaniu przekładamy do przygotowanych foremek i odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce (tak jak w poprzednim przepisie)

ciasto na chleb, gotowe do wyrośnięcia

ciasto na chleb, wyrośnięte gotowe do pieczenia

 

 

 

 

 

 

Po wyrośnięciu pieczemy dokładnie tak jak w przypadku chleba na drożdżach, nie zpominając o spryskiwaniu w trakcie.

chleb obsypany ziarnem słonecznika pieczony w foremce wysypanej kaszą manną

dwa bochenki chleba obsypane, jeden ziarnem słonecznika, drugi czarnuszką

rozkrojony chleb z pestkami dyni i ziarnem słonecznika w środku, obsypany czarnuszką

rozkrojony chleb z mąki gryczanej bez dodatków

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego 🙂

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *