Kubańska zupa z czarnej fasoli

Przepis: wegetariański, bez laktozy, bez cukru, bez chemii, składniki z natury bezglutenowe, ale mogą zawierać śladowe ilości glutenu w zależności od producenta.

Kubańska zupa z czarnej fasoliPrzedstawiam propozycję na wykorzystanie w kuchni czarnej fasolki. Czarna fasola jest popularnym składnikiem różnych potraw w kuchni kubańskiej, portorykańskiej i meksykańskiej. Różni się w smaku od innych rodzajów fasoli, najbardziej może przypomina czerwoną fasolę. Dzisiejszy przepis to sopa de frijoles negros, czyli zupa z czarnej fasoli. Jest to tradycyjna kubańska potrawa, dokonuję w niej tylko jednej zmiany – gotuję bez mięsa.

SKŁAD

  • fasola czarna suszona – 400 g
  • średnia lub duża cebula
  • czosnek – 4 ząbki
  • zielona papryka
  • pomidor
  • oliwa z oliwek
  • ocet jabłkowy – 1 łyżka
  • sól morska
  • pieprz, chili, kmin rzymski, oregano, liście laurowe

ZUPA Z CZARNEJ FASOLI – PRZYGOTOWANIE

Fasolkę czarną należy opłukać, zalać wodą i zostawić pod przykryciem na co najmniej 12 godzin, np. na noc. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy (na razie bez soli). Do wody od razu wrzucamy liście laurowe i kmin rzymski. Kroimy cebulę, podsmażamy na oliwie i na razie zostawiamy. Cała reszta robi się szybko, więc czekamy, aż czarna fasola będzie prawie gotowa (np. 45 minut). Wtedy wrzucamy do fasolki podsmażoną cebulę, pokrojoną zieloną paprykę i rozgnieciony czosnek. Dopiero teraz solimy potrawę do smaku. Pod koniec wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i przyprawiamy pieprzem, chili, oregano i octem jabłkowym. Zupa z czarnej fasoli bardzo dobrze smakuje z chlebem z mąki kukurydzianej.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *