Naleśniki gryczane z farszem cieciorkowo-kalafiorowym

Przepis: wegetariański, bez laktozy, bez cukru, bez chemii, składniki są z natury bezglutenowe, ale mogą zawierać śladowe ilości glutenu

Naleśnik gryczanyAby pokazać, jak może się przydać w kuchni mąka gryczana, postanowiłam przygotować tradycyjne, francuskie naleśniki gryczane z autorskim farszem cieciorkowo-kalafiorowym.

Naleśniki gryczane są bardzo popularną potrawą we Francji. Pochodzą z kuchni bretońskiej i zwane są galettes de sarrasin albo galettes de blé noir (sarrasin, blé noir = gryka, farine de sarrasin – mąka gryczana), w odróżnieniu od zwykłych naleśników, określanych jako crêpes. Naleśniki tego typu je się na słono. W tej wersji są to naleśniki dość elastyczne i pokryte na całej powierzchni otworkami tworzącymi ładny, ażurowy wzór.

SKŁAD

Naleśniki

  • mąka gryczana – 300 g
  • woda mineralna – 700 ml
  • jajo – 1 sztuka
  • sól – łyżeczka
  • olej – 2 łyżki

Farsz

PRZYGOTOWANIE

Farsz: Dzień wcześniej płuczemy ciecierzycę, zalewamy wodą i zostawiamy pod przykryciem. Następnego dnia wymieniamy wodę i gotujemy ciecierzycę (bez soli). Gotowanie może trwać do godziny. Ciecierzyca nie musi być bardzo miękka, bo i tak ją zmielimy. W drugim garnku gotujemy kalafiora, również bez soli. Gdy zmięknie (po ok. 15 minutach), odcedzamy go. Cebulę kroimy w pióra i podduszamy. Gdy kalafior, cieciorka i cebula są gotowe, rozdrabniamy je blenderem albo mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy, aby tworzyły jednolitą masę. Przyprawiamy do smaku (jarzynka bez glutaminianu sodu, pieprz biały, sól).

Naleśniki gryczane: Mąkę gryczaną, wodę, jajo, olej i sól morską miksujemy razem i odstawiamy na kilkanaście minut. Rozgrzewamy patelnię teflonową, nalewamy porcję ciasta i obracając patelnią, rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni. Smażymy 1-2 minuty z każdej strony, aż zacznie się rumienić. Przed nalaniem kolejnej porcji warto zamieszać ciasto, ponieważ mąka gryczana może opadać na dno. Z tej ilości ciasta może wyjść ok. 10 naleśników, ale to zależy od wielkości patelni. Mąka gryczana sprawia, że naleśniki mają brązowawy kolor i nieco inny, ale bardzo przyjemny smak. Gotowe naleśniki gryczane smarujemy farszem i składamy dwa razy w sposób pokazany na zdjęciu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Naleśniki gryczane z farszem cieciorkowo-kalafiorowym

  1. Ilona pisze:

    Bardzo ciekawi mnie smak takich naleśników – na słodko również 🙂 Z takim nadzieniem na pewno by mi zasmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *