Papryka na ostro w lekkiej zalewie

Papryka na ostro w lekkiej zalewie

papryka Cayenne, papryka Samba

Bardzo ostre papryczki Samba oraz papryka Cayenne w połączeniu ze zwykłą papryką w lekko octowej zalewie.

Papryczki Samba same w sobie są tak ostre (przynajmniej dla mnie, a lubię ostre dania), że trudno je zjeść. Cayenne już łatwiej wykorzystać w kuchni.

papryki użyte do przepisu

Oto doskonały pomysł jak wykorzystać ostre papryczki:

Składniki:

2 papryki żółta i czerwona

ok 10 papryczek Samba

ok 10 papryczek Cayenne

1 szklanka wody

¼ szklanki octu jabłkowego

½ szklanki cukru trzcinowego

3 łyżki oliwy z oliwek

10 ziarenek angielskiego ziela

2 listki laurowe

odrobina soli himalajskiej

Przygotowanie papryki:

Papryki oczyścić z nasion i pokroić w niedużą kostkę. Ostre papryczki oczyścić używając rękawiczek jednorazowych a deskę i nóż porządnie umyć po użyciu.

 

papryka pokrojona

Przygotowanie zalewy do papryki:

Wymieszać cukier z wodą z dodatkiem przypraw i gotować. Po zagotowaniu dodajemy ocet i pokrojone papryki. Gotować na wolnym ogniu do czasu lekkiego zeszklenia papryk. Dolać oliwę z oliwek i rozłożyć do wcześniej przygotowanych słoiczków.

 

papryka w zalewie ekolubek.pl

papryka w zalewie

Tak przygotowana papryka nadaje się jako ostry dodatek do kanapek, sosów i sałatek. Jest jędrna, a ostrość czuć we wszystkich paprykach nawet tych zwykłych. Mi wyszło 5 małych słoiczków.

5 słoiczków papryki na ostro

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Papryka na ostro w lekkiej zalewie

  1. Tomek pisze:

    Wygląda smacznie, ciekawe jaka ostrość.

    • ekolubek pisze:

      Ostrość bym oceniła w sam raz, tzn nie za bardzo ale konkretnie 🙂 Przyjemnie rozgrzewa i można ją jeść nawet bez dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *