Razowy pasztet z soczewicy

Przepis: wegetariański, bez laktozy, bez cukru, bez chemii

 

Pasztet z soczewicy czerwonej

Wegetariański pasztet z soczewicy czerwonej

Składniki

1 szklanka soczewicy czerwonej
1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej 2000
2 jajka (lub 2 łyżki siemienia lnianego namoczonego w 6 łyżkach ciepłej wody)
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
2 marchewki
1/3 cukinii żółtej
czosnek mielony
pieprz czarny mielony
papryka słodka lub wędzona
sól ziołowa
cząber

W osolonej wodzie ugotować marchewki i cukinię. W wywarze z marchewki i cukinii (lub w wodzie) ugotować soczewicę czerwoną (wcześniej warto przepłukać na sitku) w proporcji 1 szklanka soczewicy- 2 szklanki wody/wywaru. Kiedy warzywa i soczewica ostygną, wszystko razem zblendować. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC ok. 50-60 min.

Pasztet z soczewicy świetnie nadaje się na kanapki, znakomicie smakuje również sam albo z pomidorem, można podawać również z sałatkami albo sosami według uznania.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>