Sernik na zimno agar-agar.

Sernik na zimno bez żelatyny, z borówkami amerykańskimi.

Sernik za zimno bez żelatyny z borówkami amerykańskim. Prosty przepis na sernik na zimno dla wegetarian.

Składniki sernika na zimno dla wegetarian:

  • 200 gr herbatników maślanych
  • 100 gr masła
  • 800 gr serków homogenizowanych
  • szklanka wody
  • 15 gr agar-agar
  • borówki amerykańskie lub inne owoce około 500 gr lub więcej

Sposób przygotowania sernika na zimno bez żelatyny:

  1. Masło podgrzej w rondelku.
  2. Do rozpuszczonego masła dodaj pokruszone herbatniki i dobrze wymieszaj rękami lub blenderem. Otrzymasz masę, która będzie spodem sernika.

3. Otrzymaną masą wypełnij spód tortownicy (zabezpieczam to folią spożywczą, żeby łatwiej potem wyjąć) i dobrze ugnieć, można zrobić niewielki brzeg lub ugnieść na płasko.

4. Wstaw tortownicę do zamrażalnika na czas przygotowywania masy sernikowej.

5. W rondelku zagotuj szklankę wody, dodaj do niej 15 gr agar-agar i gotuj przez kilka minut (około 5 min) mieszając.

agar-agar podczas gotowania.

6. Do jeszcze ciepłego agaru dodawaj serek homogenizowany i szybko mieszaj. Agar bardzo szybko sztywnieje przy kontakcie z zimnym dlatego warto serki dużo wcześniej wyjąć z lodówki tak żeby miały temperaturę pokojową. Jeśli jednak po dodaniu całego serka będziesz mieć grudki agaru to użyj blendera.

7. Do tak przygotowanej masy dodaj umyte i osuszone borówki w ilości wedle własnego uznania. Można borówki dodać tylko na wierzch. Masę z borówkami wyłóż na spód z herbatników, który już bardzo dobrze się schłodził w zamrażalniku. Na wierzch połóż borówki i całość wstaw do lodówki.

Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi.

Można spożywać jak tylko zastygnie, ja z reguły czekam całą noc, ale na pewno można sernik wyjmować po 3 godzinach w lodówce.

Gotowy kawałek sernika z agar-agar.

Sernik na zimno dla wegetarian.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *