Vege bułeczki drożdżowe ze szpinakiem, tofu i suszonymi pomidorami.

Przepis na 12 pysznych bułeczek z vege farszem. Dobre na śniadanie do pracy lub posiłek do zabrania na podróż. Przygotowując bułeczki w domu masz pewność, że nie ma tam zbędnych składników J.

Przepis na ciasto jest prosty (podobny do tego jak na pizze) a farsz tak na prawdę można przygotować dowolny zależnie od upodobań i np. pieczarki z cebulą i suszonymi pomidorami będzie to moja kolejna wariacja. Do tych bułeczek zainspirował mnie przepis z blogu vegenerata biegowego, który odrobinę zmodyfikowałam.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • Drożdże 50g świeżych lub suszone
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Mąka krupczatka 1 szklanka
  • Ciepła woda 250 ml
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Sól 2 łyżeczki
  • Cukier 1 łyżeczka

Przygotowanie ciasta na bułeczki:

Drożdże rozmieszaj z łyżeczką cukru i poczekaj chwilę aż ruszą. Suszone Ciepłą wodę (musi być porządnie ciepła być) wymieszaj z oliwą z oliwek i solą. Powstałą mieszankę dodaj do uruchomionych drożdży, dodaj mąki i wyrabiaj kilka minut na gładką masę. Ciasto należy wyrabiać do czasu aż będzie odchodziło od ręki, jeśli po dłuższym wyrabianiu będzie zbyt wilgotne, można ewentualnie podsypać trochę mąki.

Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Ja stawiam w wyłączonym lekko nagrzanym piekarniku. Teraz mamy czas na przyrządzenie wypełnienia bułeczek.

Składniki na farsz do bułeczek drożdżowych:

Przygotowanie farszu do bułeczek:

Przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy na rozgrzany olej, wykorzystujemy olej odlany z pomidorów. Szybko, żeby czosnek się nie przypalił dokładamy umyty i osuszony szpinak, robimy to partiami czekając aż osiądzie. Na wolnym ogniu doprowadzamy do odparowania wody ze szpinaku. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory jak zmiękną dodajemy pokrojone tofu, solimy i pieprzymy do smaku. Farsz jest już gotowy, a w tym czasie ciasto powinno już być gotowe.

Teraz możemy zająć się ostatnim etapem, czyli robieniem bułeczek 🙂

Ciasto powtórnie wyrabiamy, formujemy z niego wałek, który dzielimy na 12 części i z każdej robimy kulkę. Kulkę rozpłaszczamy na placek grubości około pół centymetra i na środek nakładamy lekko przestudzony farsz. Zaklejamy ciasto podobnie jak w pierogach i formujemy podłużną bułeczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem. Robimy spore odstępy między bułeczkami bo one jeszcze urosną. Gotowe bułeczki odstawiamy do ciepłego piekarnika na około 10-15 min tak żeby widocznie urosły. Smarujemy wyrośnięte bułeczki oliwą z pomidorów a następnie pieczemy je (góra dół) w temperaturze 180 stopni, około 20 minut.

Smacznego:)

Zobacz, które z potrzebnych produktów, możesz kupić w naszym ekologicznym sklepie Ekolubek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *