Wegański salceson sojowy.


Coś nowego dla wegan, bardzo smaczny i aromatyczny salceson sojowy z agarem.

Salceson sojowy z agar-agar zbliżenie

Składniki potrzebne na salceson sojowy z agar-agar:

  • 100 gr kotletów sojowych bez gmo
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 małe cebule czerwone
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki musztardy ostrej
  • 1 litr bulionu warzywnego dobrze doprawionego (majeranek, papryka ostra, papryka słodka wędzona, pieprz, sól)
  • 20 gr agaru

Kotlety moczymy w gorącym bulionie warzywnym.

Marchew i pietruszkę kroimy w plastry lub kostkę i gotujemy do miękkości.

Czerwoną cebulę podsmażamy i pod koniec dodajemy pokrojony w plastry czosnek, a po chwili startego na tarce ogórka kiszonego i odstawiamy.

Namoczone kotlety odcedzamy i kroimy w paski.

Na patelnię z cebulą dodajemy pokrojone kotlety i ugotowane warzywa.

Składniki przed zalaniem bulionem.

Całość zalewamy bulionem (dla uzupełnienia pojemności do 1 litra można dodać wywar z gotowania marchewki z pietruszką) dodajemy musztardę i gotujemy kilka minut. Ważne żeby smak był wyrazisty, można na tym etapie dosolić, dodać świeżego czosnku lub majeranku.

Agar rozrabiamy w małej ilości ciepłej wody i dodajemy do reszty składników. Gotujemy jeszcze 5-7 minut od momentu wrzenia.

Zawartość po lekkim przestudzeniu przelewamy do formy np. takiej do pieczenia chleba wyłożonej folią spożywczą. U mnie rozmiar formy to szerokość 7 cm a długość 35 cm i dobrze się zmieściło.

Gotowy wegański salceson sojowy.

Odstawiamy w chłodne miejsce, a potem do lodówki. Bardzo ładnie i szybko tężeje. Pyszny na kanapki z kiełkami rzodkiewki albo chrzanem.

Przepis zainspirowany blogiem vegenerat biegowy.

Smacznego 🙂

Jedna myśl na temat “Wegański salceson sojowy.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *