Pasztet z soczewicy czerwonej

Zajrzyj na bloga, aby poznać przepis na razowy pasztet z soczewicy.

Znajdź nasz sklep:
  • Facebook
  • G+
  • Twitter

Mąka z żołędzi EKO 500g (Dary Natury)

Mąka z żołędzi EKO 500g (Dary Natury)
Ocena:

2.9/5.0(ilość ocen: 8)

Mąka z żołędzi EKO 500g (Dary Natury) , 2.9 out of 5 based on 8 ratings

Ekologiczna mąka bezglutenowa z żołędzi, żywność naszych przodków, dużo potasu, wapnia i magnezu. Upiecz chleb z żołędzi, jaki jadano dawniej na przednówku.

Więcej szczegółów

Cena: 10,20 zł

Producent:Dary Natury

Mąka żołędziowa to żywność naszych przodków, która wraca dziś do łask ze względu na zdrowe właściwości, m.in. zawartość potasu, wapnia i magnezu. W wersji Darów Natury, jaką oferuje nasz sklep internetowy, jest to ekologiczna mąka bezglutenowa. Nie zastanawiaj się dłużej, gdzie kupić mąkę z żołędzi, tylko u nas niska cena!

 

Żołędzie rodzi potężny dąb. Każdy z nas widuje je często pod drzewami, przy drodze czy na polu. Wiemy, że żywią się nimi dziki. Nie każdy wie, że po odpowiednim przetworzeniu są też odpowiednim pożywieniem dla człowieka i nasi przodkowie wyrabiali z nich mąkę.

 

Mąka żołędziowa – masa netto: 500 g

 

Skład: 100% ekologiczna mąka z żołędzi

 

Certyfikaty: PL-EKO-01 (ekologiczna mąka żołędziowa)

 

Informacje dla alergików: mąka bez glutenu

 

Mąka z żołędzi – czemu warto ją jeść?

  • Mąka żołędziowa w porównaniu z mąką zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i magnez, czyli kluczowe dla zdrowia składniki mineralne. Ma też dużo witaminy z grupy B.
  • Ponadto mąka z żołędzi zawiera dużą ilość błonnika (ponad 16%), który m.in. reguluje układ pokarmowy i daje nam poczucie sytości bez dodatkowych kalorii.
  • Mąka żołędziowa smakuje inaczej niż zwykła, dlatego polecamy ją osobom zainteresowanym eksperymentami kulinarnymi.
  • Jest to również produkt dla osób, których interesuje żywność w dawnych czasach, żywność starożytnych Słowian czy Indian północnoamerykańskich, jak również żywność survivalowa.

 

Do czego użyć mąki z żołędzi?

  • Mąka żołędziowa może być stosowana do wypieków w połączeniu ze zwykłą mąką w proporcji 2/3 mąki zbożowej, 1/3 mąki z żołędzi. W takiej proporcji mąka z żołędzi nadaje się na chleb żołędziowy, bułki z mąki z żołędzi, ciasteczka i inne wypieki.
  • Mąka z żołędzi może być też dodawana do placków ziemniaczanych (w proporcji 2/3 tartych ziemniaków i 1/3 mąki z żołędzi).
  • Poza tym mąka z żołędzi nadaje się wszędzie tam, gdzie stosuje się zwykłą mąkę, można zrobić np. omlety z mąką żołędziową.

 

Zawartość podstawowych składników w suchej masie w 1 kg (wartości spisane z opakowania 25 lutego 2015, mogą być nieaktualne):

Sód: 17 mg

Potas: 4500 mg

Fosfor: 730 mg

Wapń: 740 mg

Magnez: 340 mg

Błonnik: 16,8%

Białko: 4,1%

Kwasy tłuszczowe: 5,1%

Sole mineralne: 1,2%

Węglowodany: 72,8%

Wartość energetyczna: 322 kcal (1355kJ) na 100 g

 

Nasz sklep bezglutenowy oferuje odbiór osobisty produktu. Dostępne lokalizacje: Łomianki. Na zastanawiaj się dłużej, gdzie kupić mąkę z żołędzi, tylko u nas niska cena i wysyłka do całego kraju.

 

Dla głodnych wiedzy:

  • Żołędzie i mąka żołędziowa stanowiły ważny składnik pożywienia Indian północnoamerykańskich – były jak nasze ziemniaki. Dzięki szczelnej skorupce mogli je przechowywać przez wiele lat w ziemi lub specjalnych koszach.
  • W Polsce żołędzie i mąka z żołędzi były raczej pożywieniem głodowym, jedzonym na przednówku. Wyrabiano wtedy chleb żołędziowy. Mąka z żołędzi bywała też nieuczciwie dodawana do zwykłej, ponieważ była tańsza. Motyw ten pojawia się w opowiadaniu fantasy „Kraniec świata” Sapkowskiego, gdzie jest mowa o tym, że „młynarz fałszuje mąkę prochem z żołędzi”.
  • W dawnej Polsce istniała opłata zwana „żołędne” – pobierana przez właściciela lasu od chłopów za prawo zbierania żołędzi albo wypasania świń w lesie (świnie te bowiem żywiły się żołędziami).
  • Z żołędzi wyrabiana jest kawa żołędziowa, również znana w Polsce od dawna. Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić kawę z żołędzi, nie szukaj dłużej, nasz sklep internetowy ma w ofercie nawet kilka rodzajów.
  • Mąka z żołędzi to po angielsku acorn flour, po niemiecku Eichelmehl, po francusku la farine de glands.
  • Jak się nazywa czapeczka żołędzia? Jest to miseczka żołędzia, po angielsku acorn cup.



od 250 zł (kurier)

więcej

Odbiór osobisty

Łomianki Dolne

ul. Łużycka 6c

jest pusty

Już wkrótce sklep Ekolubek zorganizuje pierwszy konkurs!

więcej

 

Czemu nasz sklep internetowy?

Niska cena i pomocne opisy: dowiesz się, co to jest, do czego użyć. Poznasz właściwości i zastosowanie. Znajdziesz tu również wartości odżywcze, ile kcal, indeks glikemiczny (IG). Poznaj skład produktu, czy ma witaminy, cholesterol? Dowiedz się, ile waży, jak smakuje, jaki ma zapach, czym zastąpić, jaka różnica, czy dobry dla niemowlaka albo na odchudzanie.


Co znajdziesz na blogu? Przepisy i porady: jak jeść, do czego, jak gotować, jak zrobić, przygotowanie. Zdrowe potrawy i przetwory: zupa, sałatka, naleśniki, nalewka, syrop, olej, zdrowy dżem bez cukru.



Sklep Ekolubek to także zioła i oleje BIO. Nie wiesz jak stosować? Chcesz poznać działanie, efekty i dawkowanie, na co pomaga, gdzie kupić? Nie wiesz, czy jest dla dzieci, dla niemowląt, czy można stosować w ciąży? Wszystko, czego nie powie ci wikipedia ani opinie na forum.

 

Interesuje cię mąka bezglutenowa, do ciasta, do pieczenia chleba, albo przepis na chleb z mąki bez glutenu? Wszystko to znajdziesz, odkryj nasz sklep internetowy.