Boczniaki w galarecie z agaru

Zajrzyj na bloga, aby poznać przepis na boczniaki w galarecie z agaru.

Znajdź nasz sklep:
  • Facebook
  • G+
  • Twitter

Kłącze tataraku BIO 50g (Dary Natury)

Kłącze tataraku BIO 50g (Dary Natury)

Ocena:

1.5/5.0(ilość ocen: 2)

Kłącze tataraku BIO 50g (Dary Natury) , 1.5 out of 5 based on 2 ratings

Tatarak ma przyjemny aromat. Stosować do kąpieli relaksacyjnych w celu poprawy krążenia i przy bólach stawów. Wywar wzmacnia słabe, wypadające włosy.

Więcej szczegółów

Cena: 4,50 zł

Producent:Dary Natury

Kłącze tataraku jest podziemnym pędem tataraku zwyczajnego, który często rośnie na brzegach stawów i jezior. Suszone kłącze tej rośliny znane jest w ziołolecznictwie od dawna w wielu kręgach kulturowych. Cechuje się przyjemnym aromatem, którego źródłem są zawarte w nim olejki eteryczne.

 

Czemu warto stosować kłącze tataraku (Calami rhizoma)?

  • Nasz sklep internetowy poleca kłącze tataraku jako środek do kąpieli relaksacyjnych przy każdym rodzaju skóry.
  • Kąpiele z użyciem kłącza tataraku poprawiają krążenie, a także pomagają na bóle stawów.
  • Kłącze tataraku używane jest także w celu wzmocnienia słabych, wypadających włosów. W tym celu przygotowuje się z niego wywar i wciera w skórę głowy, albo stosuje jako płukankę do włosów.

 

Jak stosować kłącze tataraku. Całą torebkę kłącza tataraku (50 g) wsypać do garnka i zalać 1,5 litra wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Pozostawić pod przykrywką na pół godziny, kilkakrotnie przemieszać. Po przecedzeniu wlać do wanny z wodą. Kąpiel powinna trwać około 20 minut, w temperaturze 37 stopni.

 

Masa netto: 50 g



Nasz sklep ze zdrową żywnością oferuje odbiór osobisty towaru w następujących miejscowościach: Warszawa, Kobyłka (powiat Wołomin).



Dla głodnych wiedzy:

 

Tatarak znany jest też jako tatarskie ziele. Oba określenia mają związek z Tatarami, z którymi wiązano jego pochodzenie.

 

Kłącze tataraku było popularnym słodyczem w dawnej Polsce. Jadło się kłącze tataraku kandyzowane, znane też jako „tatarskie ziele w cukrze”, ale smakołykiem był też świeży tatarak kłącze, o słodkawym smaku  W „Żonie modnej” Ignacego Krasickiego pojawia się krótkie wyliczenie dawnych łakoci:

 

„Tam w pięknych piramidach krajanki, gomułki,

Tatarskie ziele w cukrze, imbier chiński w miodzie:

Zaś ku większej pociesze razem i wygodzie,

W ładunkach bibułowych kmin kandyzowany,

A na wierzchu toruński piernik pozłacany”.

 

Apolinary Wieczorkowicz, franciszkanin żyjący w Polsce w XVII i XVIII wieku zawarł w swojej książce przepis na kłącze tataraku kandyzowane.



od 250 zł

Forma wysyłki:
Kurier, płatność przelewem lub za pobraniem

jest pusty

Już wkrótce sklep Ekolubek zorganizuje pierwszy konkurs!

więcej

 

Czemu nasz sklep internetowy?

Niska cena i pomocne opisy: dowiesz się, co to jest, do czego użyć. Poznasz właściwości i zastosowanie. Znajdziesz tu również wartości odżywcze, ile kcal, indeks glikemiczny (IG). Poznaj skład produktu, czy ma witaminy, cholesterol? Dowiedz się, ile waży, jak smakuje, jaki ma zapach, czym zastąpić, jaka różnica, czy dobry dla niemowlaka albo na odchudzanie.


Co znajdziesz na blogu? Przepisy i porady: jak jeść, do czego, jak gotować, jak zrobić, przygotowanie. Zdrowe potrawy i przetwory: zupa, sałatka, naleśniki, nalewka, syrop, olej, zdrowy dżem bez cukru.



Sklep Ekolubek to także zioła i oleje BIO. Nie wiesz jak stosować? Chcesz poznać działanie, efekty i dawkowanie, na co pomaga, gdzie kupić? Nie wiesz, czy jest dla dzieci, dla niemowląt, czy można stosować w ciąży? Wszystko, czego nie powie ci wikipedia ani opinie na forum.

 

Interesuje cię mąka bezglutenowa, do ciasta, do pieczenia chleba, albo przepis na chleb z mąki bez glutenu? Wszystko to znajdziesz, odkryj nasz sklep internetowy.