Mąki

Informacja

Promocje

Mąki 

na stronę
Pokazuje 13 - 24 z 38 elementów
Pokazuje 13 - 24 z 38 elementów

Rodzajów mąki jest bardzo wiele, z samej pszenicy jest ich kilkanaście. Do niedawna w domach na całym świecie używano mąki ze zbóż rosnących w okolicy i tak w Polsce były to głównie mąka pszenna i mąka żytnia, w Chinach mąka ryżowa a Ameryce Południowej mąka kukurydziana. Teraz w czasach globalizacji mamy dostęp do wszystkich rodzajów mąk więc możemy eksperymentować w kuchni. A dzięki sklepowi ekolubek.pl macie w czym wybierać.

Jak zdecydować, który typ mąki lepszy?

Mąka towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat, początkowo wytwarzano ją poprzez rozcieranie ziaren zboża pomiędzy kamieniami. W późniejszych czasach zaczęto oczyszczać zmielone ziarno i tak otrzymano różne typy mąki. Im bardziej oczyszczona mąka tym bielsza ale jednocześnie pozbawiona cennych składników jak błonnik czy minerały. Zawartość minerałów pozwala określić typ mąki. S...

C

Rodzajów mąki jest bardzo wiele, z samej pszenicy jest ich kilkanaście. Do niedawna w domach na całym świecie używano mąki ze zbóż rosnących w okolicy i tak w Polsce były to głównie mąka pszenna i mąka żytnia, w Chinach mąka ryżowa a Ameryce Południowej mąka kukurydziana. Teraz w czasach globalizacji mamy dostęp do wszystkich rodzajów mąk więc możemy eksperymentować w kuchni. A dzięki sklepowi ekolubek.pl macie w czym wybierać.

Jak zdecydować, który typ mąki lepszy?

Mąka towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat, początkowo wytwarzano ją poprzez rozcieranie ziaren zboża pomiędzy kamieniami. W późniejszych czasach zaczęto oczyszczać zmielone ziarno i tak otrzymano różne typy mąki. Im bardziej oczyszczona mąka tym bielsza ale jednocześnie pozbawiona cennych składników jak błonnik czy minerały. Zawartość minerałów pozwala określić typ mąki. Sprawdza się go poprzez spalanie mąki w wysokiej temperaturze im więcej minerałów tym więcej popiołu. Procentowa zawartość popiołu (względem spalonej mąki) pomnożona przez tysiąc daje nam typ mąki. Czyli mąka typu 2000 ma 2% zawartości minerałów a mąka typ 450 tylko 0,45% minerałów. Już wiemy, że im wyższy typ mąki tym mąka dla nas cenniejsza, jednak to nie wszystko żeby wybrać mąkę. Nie każdy typ mąki nadaje się do wszystkich wyrobów. Im niższy typ mąki (np. typ 400) tym mąka bardziej biała i przeznaczona do delikatnych wyrobów jak np. na biszkopt im wyższy typ tym mąka idzie poprzez maki średnie do np. klusek, makaronów, kopytek, knedli w stronę tzw mąki typowo chlebowej gruboziarnistej typu 2000 lub 3000. Jednak nawet w tym przypadku warto eksperymentować np. naleśniki z mąki gruboziarnistej z niewielkim dodatkiem mąki typ 500 też wychodzą pyszne a są przy okazji zdrowsze.

Jaka mąka do czego?

Poza różnicą w stopniu oczyszczenia mąki mamy ogromny wybór zboża, z którego mąkę zrobiono. Nie wszystkie mąki możemy zastosować dowolnie. Niektóre mąki mają swój specyficzny smak lub nietypową lepkość. Niektóre rodzaje mąki łatwo zrobić samemu mieląc odpowiednie płatki np. owsiane otrzymamy mąkę owsianą.

  •          Mąka ryżowa ma delikatny smak i jest wspaniała do zagęszczania potraw ale tez jako mąka do pizzy.
  •          Mąka jaglana i gryczana są bardzo intensywne i wyroby z nich będą miały wyraźny jaglany lub gryczany smak. Świetnie się sprawdza jako mąka do kopytek jaglanych czy makarony.
  •          Mąka z samopszy jest świetna do wypieku ciast dzięki swojemu orzechowo cynamonowemu posmakowi i żółto brązowemu kolorowi może mieć zastosowanie jako mąka do piernika lub ciasta ze śliwkami. Na naszym blogu znajdziecie przepis na prostą i pyszną szarlotkę z mąką z samopszy.
  •          Mąka z tapioki (manioku) ma zupełnie neutralny smak dlatego nie będzie wpływała na walory smakowe potraw. Wykorzystaj ją jako mąka do sosów lub pasztetów.
  •          Mąka sojowa dodana do wypieków nadaje im brązowej barwy.
  •          Mąka owsiana ma charakterystyczny smak owsa a naleśniki z niej są pyszne

Które mąki są bezglutenowe?

Bezglutenowe są przede wszystkim mąki, które mają odpowiednie oznaczenie. Nie wszyscy producenci są w stanie zagwarantować, że produkt nie zwiera glutenu, pomimo, że dane zboże nie powinno go zawierać. Z reguły będą to:

  •          mąka gryczana,
  •          mąka ryżowa,
  •          mąka kukurydziana
  •          mąka jaglana
  •          mąka migdałowa,
  •          mąka grochowa,
  •          mąka orzechowa,

 

Dlaczego sklep ekolubek.pl?

Nasz sklep online ze zdrową żywnością oferuje wiele rodzajów mąki. Przede wszystkim proponowane przez ekolubek.pl mąki mają ekologiczne certyfikaty, które gwarantują, że podchodzą z kontrolowanych i bezpiecznych upraw, gdzie nie stosuje się chemicznych oprysków i zboża rosły w czystym nieskażonym środowisku.

Każda mąka ma wyraźnie inny smak, dlatego warto eksperymentować i tworzyć potrawy z niestandardowych mąk, np. mąki z amarantusa. Masz pytanie na temat mąki pisz na adres maki@ekolubek.pl.

Tylko internetowy sklep ekolubek gwarantuje duży wybór i dobrą cenę. Nie zastanawiaj się gdzie kupić certyfikowane ekologiczne mąki. Takiej mąki nie oferuje Lidl ani Biedronka.

Więcej