Makarony

Informacja

Makarony 

na stronę
Pokazuje 13 - 24 z 45 elementów
Pokazuje 13 - 24 z 45 elementów

Co to jest makaron?

Makaron to bardzo prosty produkt bo powstaje z mąki i wody, są też makarony z dodatkiem jajek tzw makarony jajeczne. Ta definicja jednak nie wystarczy żeby opisać różnorodność makaronów. W zależności od kształtu na jaki zostało pocięte ciasto mamy mnóstwo rodzajów makaronów jak spaghetti, łazanki, zacierki, świderki, muszelki, kolanka, fuslli, tagiatelle, pene, lazania. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że makaron można zrobić z każdego rodzaju mąki to otrzymamy makarony: pszenne, żytnie, sojowe, ryżowe, kukurydziane, jaglane, gryczane, z soczewicy, z grochu.

Skąd się wziął makaron?

Większość osób powie, że z Włoch ale zdania historyków są podzielone w tej sprawie. Jedni twierdzą, ze został przywieziony do Europy z Azji a konkretnie z Chin przez podróżnika Marco Polo. W Chinach makaron był przyrządzany już 4 tys lat temu. S...

C

Co to jest makaron?

Makaron to bardzo prosty produkt bo powstaje z mąki i wody, są też makarony z dodatkiem jajek tzw makarony jajeczne. Ta definicja jednak nie wystarczy żeby opisać różnorodność makaronów. W zależności od kształtu na jaki zostało pocięte ciasto mamy mnóstwo rodzajów makaronów jak spaghetti, łazanki, zacierki, świderki, muszelki, kolanka, fuslli, tagiatelle, pene, lazania. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że makaron można zrobić z każdego rodzaju mąki to otrzymamy makarony: pszenne, żytnie, sojowe, ryżowe, kukurydziane, jaglane, gryczane, z soczewicy, z grochu.

Skąd się wziął makaron?

Większość osób powie, że z Włoch ale zdania historyków są podzielone w tej sprawie. Jedni twierdzą, ze został przywieziony do Europy z Azji a konkretnie z Chin przez podróżnika Marco Polo. W Chinach makaron był przyrządzany już 4 tys lat temu. Starożytna legenda mówi, że makaron został wynaleziony przez greckiego boga ognia Hefajstosa, (Rzymskiego Wulkana).

Prawdą jest, że makaron stał się tak popularny dzięki Włochom. W XVII wieku powstały pierwsze mechaniczne mieszadła do produkcji makaronu a W XIX w. w Neapolu wymyślono prasę umożliwiającą mechaniczną produkcję wielu kształtów. Zaczął się intensywny eksport do Ameryki a potem do reszty Europy i dlatego powszechnie uznajemy, że makaron pochodzi z Włoch.

Dlaczego makaron ma tak wiele kształtów?

Według Włochów, których jednak uznajemy za mistrzów makaronu, każdy kształt makaronu inaczej przenosi sos dlatego jedne makarony są przeznaczone bardziej do sosów mięsnych inne do warzywnych czy np. owoców morza jeszcze innych makaronów używamy do zup czy do sałatek. To oczywiście teoria bo w praktyce sami decydujemy jak dobierzemy makaron do sosu czy do zupy.

Dlaczego warto wybrać makaron inny niż pszenny?

Tradycyjnie makaron wytwarzany jest z białej mąki pszennej, która nie należy do najzdrowszych. Pszenica jest źródłem glutenu, którego w tej chwili wiele osób próbuje unikać. Makarony z pszenicy mają wysoki indeks glikemiczny. Cukrzycy powinni je ograniczać ewentualnie spożywać ugotowane na półtwardo tzw al dente. Nie powinny być spożywane przez osoby na diecie odchudzającej. Nasz ekologiczny sklep internetowy ma w ofercie liczne rodzaje makaronów z innych mąk. Nie kupisz takich makaronów w Biedronce ani w Lidlu.

Na który się zdecydować? Jeśli nie tolerujesz glutenu, złym wyborem jest makaron pszenny, żytni, jęczmienny i owsiany, natomiast polecamy makaron bezglutenowy kukurydziany oraz ryżowy. Przy nadkwaśności i zgadze najlepiej jest spożywać makaron jaglany i gryczany, ponieważ zboża te nie zakwaszają organizmu. Każdy makaron ma zupełnie inny smak, dlatego warto eksperymentować i spróbować wszystkich.

Sklep ekolubek poleca zakupy online i odbiór osobisty w Łomiankach.

Więcej