Bakalie, orzechy

Informacja

Promocje

Bakalie, orzechy 

na stronę
Pokazuje 13 - 24 z 46 elementów
Pokazuje 13 - 24 z 46 elementów

Bakalie i orzechy

W sklepie ekolubek - ekologicznym sklepie ze zdrowa żywnością kupisz bakalie i orzechy bez chemii z certyfikatem eko pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych. Zwróć uwagę, że bakalie bez konserwantów mają trochę inny wygląd i konsystencje niż te gazowane dwutlenkiem siarki. Morele, daktyle i rodzynki będą ciemniejsze i bardziej miękkie. Będą też miały łagodniejszy zapach jeśli nie zostały potraktowane siarczanem.

Bakalie co to znaczy?

Bakalie to wszelkie orzechy (orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy makadamia, orzechy arachidowe, migdały) i suszone owoce (figi, daktyle, rodzynki, morele, śliwki).

Dlaczego warto jeść bakalie?

Bakalie są smaczne i bardzo zdrowe. Ważne jednak żeby były to bakalie bez konserwantów. W naszym sklepie internetowym kupisz tanio bakalie bez chemii, które dzięki temu na prawdę są zdrowe.

Jedz bakalie zamiast słodyczy, można powiedzieć że to słodycze bez cukru. Bakalie są kaloryczne ale na pewno zdrowsze niż równie kaloryczne słodycze.

Wszystkie orzechy zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Zawierają też kwas mlekowy, potas, żelazo, cynk, witaminę E i witaminy z grupy B. Niektóre orzechy mają swoje specyficzne właściwość i np. Migdały zobojętniają kwasy żołądkowe, a orzechy nerkowca mają niski indeks glikemiczny i są polecane dla cukrzyków.

Figi maja dużo cynku i zawierają najwięcej błonnika, odtruwają i odkwaszają organizm.

Morele mają dużo żelaza, beta karotenu i potasu, usuwają nadmiar wody z organizmu.

Rodzynki mają dużo wapnia i boru dlatego ich spożywanie spowalnia proces wypłukiwania wapnia z kości i może opóźnić osteoporozę

Daktyle są bogate w potas, miedź, żelazo i magnez. Mają sporo boru i łagodzą objawy menopauzy

Bakalie są bezglutenowe, chyba że producent opisze, że możliwe jest zanieczyszczenie glutenem podczas pakowania.

Jak podać bakalie?

Bakalie to pyszne dodatki do ciast i deserów. Bakalie użyjemy do keksa, mazurka, makowca, piernika czy sernika. Można wymieszać, rożne orzechy, rodzynki, migdały, żurawinę, owoce goi, płatki kokosowe, owoce morwy, mango suszone i podawać w miseczce wymieszane jako zdrowa przekąska. Bakalie można też użyć do potraw bardziej wytrawnych, np. jako dodatek do sałatek warzywnych, do sałatek z makaronu, do faszerowania mięs czy do smażenia jako panierkę.

Bakalie bez chemii nie kupisz ich w Lidlu ani w Biedronce ale kupisz tanio w internetowym sklepie ze zdrową żywnością - Ekolubek. Zapraszamy po odbiór osobisty w miejscowości Łomianki. Bezpłatna wysyłka od 250 zł.