Dżemy, konfitury

Informacja

Promocje

Dżemy, konfitury 

na stronę
Pokazuje 1 - 12 z 26 elementów
Pokazuje 1 - 12 z 26 elementów

Ekologiczne Dżemy i konfitury

Ekologiczne czyli takie, do których przygotowania użyto owoców z certyfikowanych upraw ekologicznych z terenów wolnych od zanieczyszczeń. Co ważne ekologiczne przetwory nie zawierają konserwantów chemicznych, sztucznych barwników i środków zapachowych. Ekolubek - internetowy sklep ze zdrową żywnością to miejsce gdzie możesz tanio kupić ekologiczne i 100% bez żelatyny dżemy i konfitury.

dżemy i konfitury.

Jak dobrze wybrać dżem lub konfiturę?

Żeby dobrze wybrać warto przestudiować etykietę im krótszy skład tym lepiej. Bardzo istotna jest ilość owoców w produkcie. W przypadku popularnych dżemów do 100 g dżemu używa się ok. 50 g owoców to bardzo niewiele. Dla porównania do 100 g naszego dżemu z mirabelek Fungopol użyto 135 g owoców, czyli mirabelka stanowi 70% składu.

Druga ważna rzecz to czym jest słodzony dżem, konfitura. Ekolubek internetowy sklep ze zdrową żywnością oferuje dżemy i konfitury bez cukru, dżemy słodzone ksylitolem lub fruktozą. Dżem słodzony ksylitolem lub fruktozą jest bezpieczniejszy dla cukrzyków i wskazany dla osób na diecie odchudzającej. Warto również zwrócić uwagę na certyfikaty ekologiczne i ogólnie zdrowy skład.

Dżem czy konfitura?

Czym różni się dżem od konfitury? Funkcjonują definicje jednak w praktyce często nazwy te są używane zamiennie. Najistotniejszą różnicą, po której gołym okiem rozróżnicie czy mamy do czynienia z dżemem czy konfiturą jest to, że konfitura zawiera całe owoce natomiast w dżemie są one częściowo rozdrobnione. Są osoby, które lubią mieć całe owoce a są też tacy, którzy będą szukali gładkiej masy owocowej. Do sporządzenia konfitury używa się więcej cukru a w przypadku naszej propozycji ksylitolu ( w stosunku 1 do 1) niż do dżemów gdzie wystarczy 600-800 gram ksylitolu na kg owoców. Przy sporządzaniu np. powideł można praktycznie zrezygnować ze słodzenia lub słodzić na prawdę znikomą ilość. Jest wiele sposobów przygotowania konfitury, czy dżemu a zamieszczanie tu opisów technologicznych chyba nie ma sensu. Tak jak piszemy wcześniej procentowa zawartość owoców powinna być wyznacznikiem dobrej jakości przetworu. Czy wybierzmy dżem czy konfiturę zależy od naszych osobistych preferencji lub od tego od czego planujemy użyć danego przetworu.

Czy dżemy i konfitury ekologiczne są zdrowe?

Dżemy i konfitury ekologiczne są zdrowsze niż te zwykłe z Biedronki czy Lidla. Podczas obróbki termicznej tracą jednak witaminy zawarte w owocach. Wyjątkiem są przetwory z owoców rokitnika, który zawiera w sobie bardzo trwałą witaminę C dlatego śmiało możemy napisać, że Dżem rokitnikowo - jabłkowy słodzony ksylitolem– SZARŁAT jest źródłem Witaminy C. Dżemy i konfitury są bogate w minerały oraz błonnik, warto je spożywać dla ich smaku oraz właściwości odżywczych.

Wybierając dżemy słodzone ksylitolem czyli naturalną substancją pozyskiwaną z kory brzozy otrzymamy o około 40% mniej kalorii niż w tych słodzonych cukrem, obniżymy też indeks glikemiczny przetworu bo sam ksylitol ma IG=9, a cukier ma IG=70.

Sklep internetowy ekolubek oferuje również dżemy bez syropu glukozowo-fruktozowego, który występuje w zwykłych dżemach i jest uważany za jeszcze bardziej szkodliwy od zwykłego cukru.