Oleje i octy

Informacja

Promocje

Jak wybrać olej? Nasz sklep internetowy ma kilka rad: 1. Najzdrowszy olej to olej nieoczyszczony (nierafinowany), tłoczony na zimno, z pierwszego tłoczenia (extra vergin). Zachowuje on najwięcej składników takich jak witamina E, kwasy omega-3 i omega-6 i jest dobry na cholesterol. 2. Jeśli tylko jest to możliwe, warto wybrać ekologiczny olej, oznaczony jako olej bio lub olej eko. 3. Należy zwrócić uwagę na punkt dymienia, czyli temperaturę, w jakiej olej jadalny ulega rozpadowi i nie nadaje się już do jedzenia: od tego zależy, czy olej jest przeznaczony do smażenia czy też do sałatki (np. olej makowy). Olej do smażenia to np. masło kokosowe, również masło klarowane. Przeciętny olej tłoczony na zimno, nieoczyszczony, jada się na zimno. 4. Możesz kupić olej spożywczy lub olej kosmetyczny, przy czym spożywczy nadaje się do obu przeznaczeń. 5. Jakie oleje mają dużo kwasów omega-3? Zwłaszcza olej lniany budwigowy.

Oleje i octy 

na stronę
Pokazuje 13 - 24 z 44 elementów
Pokazuje 13 - 24 z 44 elementów