Sól

Informacja

Promocje

Sól 

Pokazuje 1 - 10 z 10 elementów
Pokazuje 1 - 10 z 10 elementów
Jak wybrać sól? Sól ogólnie nie jest zbyt zdrowa i należy ograniczać jej spożycie. Ale jeśli już ją jemy, to trzeba pamiętać o kilku rzeczach: 1. Należy unikać soli zawierających antyzbrylacze takie jak E-536, czyli żelazocyjanek potasu (nie zawiera ich żadna z naszych soli). 2. Należy szukać soli, która poza chlorkiem sodu zawiera inne minerały. Zwykła sól kuchenna jest oczyszczona, przez co jest śnieżnobiała, ale też pozbawiona zdrowych składników. Z minerałów szczególnie słynie sól himalajska, ale także sól morska i sól kamienna naturalna. 3. Warto wziąć pod uwagę zastosowanie. Sól kamienna niejodowana jest uważana za najlepszą sól do kiszenia ogórków. Sól czarna Kala Namak może być stosowana przez wegan do imitacji smaku jaj. Sól himalajska nadaje się zarówno do kuchni, jak i do kąpieli.