Produkty przy nadkwasocie

Informacja

Promocje

Nadkwasota to nadmierne wydzielanie kwasu solnego w żołądku, refluks to cofanie się kwaśnej treści żołądka do przełyku a zgaga to uczucie pieczenia w przełyku związane z refluksem. Niektórzy są podatni na nadkwaśność i zgagę, dlatego potrzebna im jest dieta zasadowa. Przy nadkwasocie i zgadze warto sięgać po produkty zasadowe czyli alkalizujące, a unikać produktów kwasowych. Różnica między nimi polega nie tyle na tym, czy produkt jest sam w sobie kwaśny (jak cytryna), ale na tym, czy stymuluje wydzielanie dużej ilości kwasu solnego w żołądku. Jakie są produkty zasadowe przy nadkwasocie? Większość zbóż zakwasza organizm, przy nadkwasocie najlepiej jeść proso (kaszę jaglaną) i grykę. Należy unikać alkoholu, zwykłej kawy i czarnej herbaty, a pić zieloną herbatę, zioła, wodę mineralną i bezkofeinowe zamienniki kawy. Zamiast cukru należy stosować stevię i ksylitol. Zamiast tłuszczy zwierzęcych należy spożywać dobre oleje roślinne. Należy jeść mniej mięsa i nabiału, a więcej warzyw i owoców. Inne produkty alkalizujące przy nadkwasocie to m.in. migdały, siemię lniane, większość ziół i niektóre przyprawy, np. chili, cynamon, kminek i kmin.

Produkty przy nadkwasocie 

na stronę
Pokazuje 1 - 12 z 48 elementów
Pokazuje 1 - 12 z 48 elementów