Kwiaty jadalne

Informacja

Promocje

Jadalne kwiaty mogą wzbogacić potrawę zarówno ciekawym smakiem i zapachem, jak i pięknym wyglądem. Kwiaty w kuchni mogą dodać potrawom nowych kolorów, nietypowych dla warzyw i owoców, np. błękitu lub fioletu. Prezentowane poniżej kwiaty jadalne powstały jako herbatki ziołowe, ale można je również dodawać do potraw jako składnik lub garnirunek. Stanowią znakomity zamiennik zieleniny jako dodatku do zup i sosów w przypadku potraw, których kolor źle komponuje się z zielenią. Kwiaty jadalne to także składniki zielarskie o najróżniejszych właściwościach. Ważne pytanie brzmi: jakie kwiaty można jeść? Otóż kwiaty, które nadają się do jedzenia, to m.in. róża, nagietek, bez czarny i bez lilak, bratek, fiołek, goździk, hibiskus, mniszek lekarski, nasturcja, ogórecznik, rumianek, stokrotka, tulipan. Na koniec ciekawostka: brokuły to także kwiaty jadalne, ale nieco wyrośnięte.

Kwiaty jadalne 

na stronę
Pokazuje 1 - 12 z 15 elementów
Pokazuje 1 - 12 z 15 elementów