Dieta wątrobowa

Informacja

Promocje

Dieta wątrobowa 

na stronę
Pokazuje 13 - 24 z 57 elementów
Pokazuje 13 - 24 z 57 elementów
Dieta przy chorej wątrobie to dieta lekkostrawna i ograniczająca tłuszcz (zwłaszcza zwierzęcy). Które produkty są lekkostrawne? Lekkostrawna mąka: biała, m.in. mąka jaglana, pszenna, ziemniaczana. Lekkostrawna kasza: drobna, bez łuski, zwł. kasza jaglana, manna, kukurydziana. Lekkostrawny makaron: nitki z lekkostrawnej mąki, np. makaron jaglany nitki. Dieta wątrobowa wymaga ograniczenia tłuszczu i w miarę możliwości zastąpienia tłuszczu zwierzęcego roślinnym (np. olej kukurydziany, mleko ryżowe). Przyprawy w diecie wątrobowej powinny być łagodne i wskazane mogą być przyprawy pomagające w trawieniu, np. kminek, cząber, majeranek. Szczególnie polecanym produktem w chorobach wątroby (takich jak marskość wątroby) jest ostropest plamisty - nasiona, które pomagają regenerować uszkodzoną wątrobę. Dieta na wątrobę może uwzględniać różne zioła na wątrobę takie jak dziurawiec i kocanka, a także kurkumę. Dieta wątrobowa wymaga też odpowiedniego przygotowania potraw: gotowanie na parze zamiast smażenia.