Źródła wapnia dla wegan 

na stronę
Pokazuje 1 - 12 z 38 elementów
Pokazuje 1 - 12 z 38 elementów
Istotnym problemem dla wegan, którzy jedzą potrawy bez nabiału, może być niedobór wapnia, dlatego ważna jest dieta bogata w wapń. Pytanie brzmi: co ma dużo wapnia, czyli jakie są najlepsze wegańskie źródła wapnia w pożywieniu? Przede wszystkim są to wodorosty (algi, glony) oraz mleka zbożowe wzbogacone w wapń z alg. Takie mleko ma tyle samo wapnia co zwykłe, a może nawet więcej. Inne produkty bogate w wapń to różne orzechy i nasiona, zwłaszcza: migdały, sezam i orzechy brazylijskie. Kolejne roślinne źródła wapnia to amarantus, soja i ciecierzyca, a także wszystkie produkty na ich bazie. Warto też wspomnieć produkty bogate w wapń takie jak melasa trzcinowa i jarmuż. Dzięki wiedzy, co ma dużo wapnia, wiesz jak uzupełnić niedobór wapnia.