Pestki moreli gorzkiej jądra 250g (Natura Med) Zobacz większe

Pestki moreli gorzkiej jądra 250g (Natura Med)

8v-387

Nowy produkt

Gorzkie w smaku, ale mają dużo witaminy B17, czyli amigdaliny, z tego względu jada się do dwóch pestek dziennie.

Więcej szczegółów

14,15 zł brutto

OPIS

Jądra pestek moreli to jadalna część pestek moreli gorzkiej. Jak sama nazwa wskazuje, pestki te są gorzkie. Mimo to pestki moreli gorzkiej są popularnym produktem ze względu na właściwości zdrowotne. Jądra pestek moreli zawierają dużą ilość witaminy B17, czyli amigdaliny. Właśnie amigdalina odpowiada za gorzki smak pestek.

 

Jak stosować pestki moreli gorzkiej?

  • Jądra pestek moreli należy jeść na surowo, ponieważ obróbka cieplna może zniszczyć zawarte w nich witaminy.
  • Zalecana dzienna dawka: maksymalnie 2 pestki moreli gorzkiej
  • Nie należy stosować w okresie ciąży i karmienia piersią

 

Ciekawostka – jądra pestek moreli oraz brzoskwini służą do wyrobu percepanu, produktu cukierniczego podobnego do marcepanu (który powstaje ze zmielonych migdałów). Samo słowo percepan to połączenie łac. persica – brzoskwinia i słowa marcepan. Percepan jest tańszy od marcepanu i w związku z tym często zastępuje go. Jednak w percepanie gorzkie jądra pestek moreli oraz brzoskwini są pozbawiane amigdaliny.

 

Masa netto: 250 g

 

Skład: gorzkie jądra pestek moreli

 

Kraj pochodzenia: Indie

 

Nasz sklep internetowy oferuje odbiór osobisty towaru. Dostępne lokalizacje: Łomianki.

30 innych produktów w tej samej kategorii: