Botwinka z suszonych warzyw 50g (Sys) Zobacz większe

Botwinka z suszonych warzyw 50g (Sys)

8v-268

Nowy produkt

Zupa z botwinki do ugotowania w 20 min., jedz na ciepło lub zimno (chłodnik litewski) przez cały rok. Z serii Dania babci Zosi.

Więcej szczegółów

5,90 zł brutto

OPIS

Botwinka to młode liście buraków, a także ugotowana z nich zupa. Zupa z botwinki jest tradycyjną potrawą kresową i polską, jadaną na ciepło albo na zimno (jako chłodnik litewski). Niestety świeża botwinka nie jest dostępna przez cały rok, jednak poza sezonem możemy sięgnąć po zupę z botwinki babci Zosi. Jest to zestaw suszonych warzyw (w tym boćwiny), z których w 20 minut można ugotować smaczny i zdrowy posiłek wegański. Nie jest to zupka instant / błyskawiczna z torebki, jednak i tak pozwala na dużą oszczędność czasu. Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić inne wegetariańskie Dania Babci Zosi, nie szukaj dłużej, nasz sklep internetowy oferuje szeroki wybór (niska cena!).

 

Masa netto: 50 g (na 1 l zupy, dla 4 osób)

 

Skład: warzywa suszone 58% (burak, szczypior, koperek), cukier, sól, botwinka suszona (min. 5%), suszony koncentrat cytryny

 

Zupa z botwinki z suszu firmy Sys to proste danie wegetariańskie, bez konserwantów, z naturalnych składników.

 

Botwinka z suszonych warzyw babci Zosi - sposób przygotowania:

1. Zawartość torebki z warzywami wsyp do 1 litra zimnej wody dodaj 1 łyżkę masła lub oleju, gotuj przez 15 min od zawrzenia.

2. Następnie dodaj mieszankę z przyprawami, zamieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.

3. Podawaj zaprawioną śmietaną lub z dodatkiem jogurtu naturalnego.

 

Rady babci Zosi: W upalne dni botwinkę podaję jako chłodnik z dodatkiem świeżego koperku i pietruszki. Tak serwowana jest przyjemnie orzeźwiająca.

 

Nasz sklep wegetariański oferuje odbiór osobisty produktu. Dostępne lokalizacje: Łomianki.

 

Wiesz już, gdzie kupić zupę z botwinki babci Zosi i jak ją przygotować, może zainteresują cię jeszcze poniższe ciekawostki:

  • Zupa botwinkowa pojawia się w książce kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1871 roku (jako barszcz ze świeżej botwiny postny). Oto przepis: „ Ugotować sporo usiekanéj botwiny, młodych buraków, kopru i szczypiorku z solą, wziąść trochę téj gęstwiny, rozprowadzić kwasem żytnim w miarę potrzeby, zagotować, zaprawić mąką i dobrą śmietaną i wydać na stół, podając do tego w zupę włożone jaja na twardo gotowane lub faszerowane.”.
  • Zupa botwinka to swego rodzaju chłodnik litewski, tradycyjna potrawa kresowa, która na dobre zakorzeniła się też w kuchni polskiej. Chłodnik z botwinki pojawia się na przykład w książce kucharskiej „Kucharka litewska” W. Zawadzkiej z 1913 roku. Co ciekawe, radzi ona wrzucić do talerza kostkę lodu.
  • Czy możliwa jest wegańska zupa zaprawiona śmietaną? Tak, nasz sklep internetowy ma w ofercie wegański zamiennik śmietany – śmietankę zbożową. Jest u nas m.in. śmietanka orkiszowa i owsiana.
  • Zupa z botwinki (znana też jako botwinka, boćwina czy chłodnik z botwinki) to po angielsku beet green soup.
  • Zupa botwinka z suszonych warzyw to produkt z serii Dania Babci Zosi firmy Sys. Nasz sklep internetowy ma w ofercie także inne gotowe obiady wegetariańskie z tej serii.



30 innych produktów w tej samej kategorii: