Karob jasny BIO 200g (Bio Planet) Zobacz większe

Karob jasny BIO 200g (Bio Planet)

23v-125

Nowy produkt

Karob to zamiennik kakao dla uczulonych na nie i nie tylko. Słodki proszek ze strąków drzewa karobowego. Bez kofeiny, mało tłuszczu. Ekologiczny.

Więcej szczegółów

Duża ilość

7,60 zł brutto

OPIS

Czym jest ekologiczny karob? Jest to proszek powstały ze strąków drzewa karobowego (zwanego szarańczynem strąkowym; Ceratonia siliqua L.). Strąki (znane też jako chleb świętojański) są pozbawiane nasion, suszone i mielone, w wyniku czego przybierają ciemnobrązową barwę i stanowią substytut kakao. Są lekko słodkie. Karob pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej, gdzie w starożytności używany był do słodzenia.

 

Czemu warto jeść karob zamiast kakao?

  • Przede wszystkim chleb świętojański jest zalecany dla osób z alergią na kakao.
  • Ponadto, karob ma mało tłuszczu, nie zawiera kofeiny i ma wiele leczniczych właściwości.

 

Chleb świętojański – co można z nim zrobić?

  • Wszystko to, co z kakao: gorący napój, czekoladę czy krem do ciast.

 

Postać: proszek

 

Waga: 200 g

 

Skład: karob jasny 100%

 

Certyfikaty: PL-EKO-07, BIO

 

Informacje dla alergików. Karob może zawierać: gluten, sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, mleko (łącznie z laktozą) i soję, ponieważ jest konfekcjonowany w zakładzie, w którym pakowane są produkty zawierające te alergeny.

 

Pochodzenie: Unia Europejska

 

Wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna: 240 kcal (1013 kJ)

Białko: 4,6 g

Węglowodany: 49,0 g

Tłuszcz: 0,6 g

 

Dla głodnych wiedzy:

  • niektóre zwierzęta, np. psy, nie mogą jeść czekolady, ponieważ zawiera ona teobrominę, która jest dla nich trująca. Z tego względu producenci przysmaków dla zwierząt używają często jej zamiennika, jakim jest chleb świętojański.
  • Karob nie jest bardzo znanym produktem w Polsce, ale każdy zna dobrze słowo, które wywodzi się od nazwy karobu: karat - jednostka wagi używana do określania wagi kamieni szlachetnych. Mówimy, że ktoś ma np. 100-karatowy diament. Otóż nazwa pochodzi od greckiego kerátion – owoc karoby. A to dlatego, że nasiona karobu ważą ok. 0,2 g, więc były używane jako odważniki do ważenia kamieni szlachetnych. Można by powiedzieć, że proszek z chleba świętojańskiego jest na wagę złota.

 

Przepis na kakao z karobu dla wegetarian:

 

Składniki:

  • 1 szklanka mleka ryżowego, sojowego lub innego
  • karob
  • ksylitol

 

Nalewamy mleko do garnuszka, zagotowujemy, dodajemy karob i ksylitol.

 

Nasz sklep ze zdrową żywnością oferuje odbiór osobisty produktu. Dostępne lokalizacje: Łomianki.



27 innych produktów w tej samej kategorii: