Glony wakame - jadalne wodorosty BIO 25g (Porto Muinos) Zobacz większe

Glony wakame w płatkach - jadalne wodorosty BIO 25g (Porto Muinos)

23v-524

Nowy produkt

Suszone algi, składnik potraw orientalnych, znakomite źródło jodu, wapnia i innych minerałów. Mają postać płatków. Ekologiczne.

Więcej szczegółów

3 szt.

12,20 zł brutto

OPIS

Cechy produktu:

Glony wakame firmy Porto Muinos to suszone wodorosty jadalne z gatunku Undaria pinnatifida (określa się je jako wodorosty, glony albo algi). W Polsce wodorosty do jedzenia to wciąż mało znana rzecz, jednak w kuchni japońskiej i innych kuchniach dalekowschodnich glony stanowią ważny składnik pożywienia. Glony wakame to doskonałe źródło wapnia i innych minerałów.

 

Masa netto: 25 g

 

Skład:

wodorosty wakame

 

Certyfikaty: ES-ECO-022-GA (ekologiczne wodorosty wakame)

 

Wartości odżywcze w 100g suszonego wakame / namoczonego wakame (93% wilgotności) (uwaga, informacje spisane z opakowania 10 lipca 2015, mogą być nieaktualne):

Wartość energetyczna: 304,9 kcal / 33,1 kcal (1277,1 kJ / 138,4 kJ)

Białko: 16,8 g / 1,9 g

Węglowodany: 38 g / 4 g

w tym cukry: < 0,5 g / <0,5 g

Tłuszcze: 2,7 g / 0,1 g

w tym nasycone: 1,2 g / 0,08 g

Błonnik: 30,7 g / 4,3 g

Sód: 3,5 g / 0,11 g

Cholesterol: ? / 0,04 mg

 

Zawartość witamin i minerałów w 100g suszonych wodorostów oraz informacja, jaki to procent referencyjnego dziennego spożycia (uwaga, informacje spisane z opakowania 10 lipca 2015, mogą być nieaktualne):

witamina A: 141,87 µg (17,7%)

witamina B8: 22µg (44%)

witamina B9: 79µg (39,5%)

wapń: 693,2mg (86,65%)

magnez: 630,2mg (168,05%)

fosfor: 470mg (67,14%)

żelazo: 7,85mg (56,07%)

cynk: 3,86mg (38,6%)

potas: 5,679mg (283,95%)

jod: 9,610µg (6400%)

 

Dlaczego warto stosować ekologiczne glony wakame?

  • Jadalne wodorosty wakame mają wiele cennych witamin i minerałów, m.in. jodu i wapnia.
  • Glony wakame mają bardzo dużą zawartość błonnika, stanowi on około 30% suszonych wodorostów.
  • Algi wakame to składnik wielu orientalnych potraw, takich jak miso-shiru.

 

Jak stosować jadalne wodorosty wakame Porto Muinos?

  • Algi wakame należy moczyć przez 20 minut, następnie trzeba zmienić wodę i znów moczyć przez 20 minut. Po namoczeniu glony wakame zwiększają objętość nawet czternastokrotnie. Następnie wodorosty wakame gotujemy około 15-20 minut.
  • Glony wakame mogą być składnikiem orientalnych sałatek, np. sałatki z tofu.
  • Wodorosty wakame można też dodawać do zup. Nasz sklep internetowy poleca japońską zupę miso-shiru z dodatkiem wakame.

 

Nasz sklep internetowy oferuje odbiór osobisty towaru w następujących miejscowościach: Łomianki. Nie zastanawiaj się dłużej, gdzie kupić glony wakame, tylko u nas niska cena i wysyłka do całego kraju.

27 innych produktów w tej samej kategorii: