Ziarno pszenicy BIO - ekologiczna pszenica na kutię 400g (Bio Babalscy) Zobacz większe

Ziarno pszenicy BIO - ekologiczna pszenica na kutię 500g (Bio Babalscy)

5v-498

Nowy produkt

Ekologiczna pszenica do kutii i do obiadu – gotuj jak grubą kaszę.

Więcej szczegółów

6,00 zł brutto

OPIS

Ziarno pszenicy to tradycyjny składnik kutii

– potrawy wigilijnej z bakaliami. Jednak pszenica na kutię może być też dodatkiem do codziennego obiadu, ponieważ jest to w zasadzie gruba kasza. Ziarna pszenicy firmy Bio Babalscy pochodzą z ekologicznych upraw. Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić inne składniki na kutię czy wieczerzę wigilijną, np. ekologiczny mak, migdały czy orzechy, możesz przestać szukać, nasz sklep internetowy ma w tym zakresie bogatą ofertę.

 

Masa netto: 400 g

 

Certyfikaty: PL-EKO-07 (ekologiczna pszenica ziarno)

 

 Informacje dla alergików: pszenica na kutię zawiera gluten.

 

Jak stosować ekologiczne ziarno pszenicy na kutię Bio Babalscy?

  • Ziarna pszenicy to przede wszystkim składnik kutii, jednej z tradycyjnych kresowych potraw wigilijnych. Kutia to słodka mieszanka gotowanej pszenicy, maku, miodu i bakalii, w tym rodzynek, migdałów i innych orzechów.
  • Ekologiczna pszenica na kutię może być w twojej kuchni stałym bywalcem, a nie jedynie gościem wigilijnym. Ponieważ pszenica na kutię to w zasadzie gruba kasza, taka jak pęczak czy kasza gryczana, znakomicie nadaje się jako pożywny dodatek do obiadu. Nasz sklep internetowy poleca pszenicę jako dodatek do zup.

 

Nasz sklep internetowy oferuje odbiór osobisty towaru. Dostępne lokalizacje: Łomianki. Nie zastanawiaj się dłużej, gdzie kupić pszenicę na kutię (ziarna pszenicy)!

 

Dla głodnych wiedzy

Wiesz już, co to kutia, gdzie kupić pszenicę na kutię i co można z niej przyrządzić, może zainteresują cię jeszcze poniższe ciekawostki:

  • Z kutią wiążą się pewne zwyczaje. Jak pisze Kolberg w swoim dziele „Lud”, nasi przodkowie w czasie wigilii często podrzucali kutię na łyżce, aby przyczepiła się do stropu, co miało być dobrą wróżbą dla gospodarstwa.
  • Wbrew temu, co można by dzisiaj sądzić, pszenica na kutię była dawniej produktem luksusowym. Pszenica była drogim zbożem, jadanym raczej przez szlachtę i zamożniejszą część społeczeństwa. Prości ludzie dużo częściej wykorzystywali żyto. Jak pisze polski etnograf Kolberg o ludności Rusi Czerwonej: „pszenicę lud używa tylko na ciasta wielkanocne lub na kutię tj. pszenicę opychaną z miodem przaśnym i makiem w wiliję Bożego Narodzenia i na Trzech Króli; używa jej też na proskurki do cerkwi lub na ofiary zaduszne”.
  • Jeśli chcesz przygotować oryginalną, odbiegającą od tradycji kutię, nasz sklep internetowy może ci podać parę pomysłów. Równie dobrze jak pszenica na kutię może się sprawdzić ziarno orkiszu – dawna, wartościowsza odmiana pszenicy. Wśród bakalii mogą się znaleźć jagody goji lub orzechy pekan. Zamiast miodu możesz zastosować syrop daktylowy.

30 innych produktów w tej samej kategorii: