Kawa z topinamburu i mniszka lekarskiego EKO 200g (Dary Natury) Zobacz większe

Kawa z topinamburu i mniszka lekarskiego EKO 200g (Dary Natury)

8v-37

Nowy produkt

Kawa z mniszka lekarskiego i topinamburu, bezkofeinowy zamiennik kawy, zwł. dla cukrzyków i przy chorobach wątroby. Ekologiczna.

Więcej szczegółów

Duża ilość

12,70 zł brutto

OPIS

Kawa z topinamburu i mniszka lekarskiego Dary Natury to bezkofeinowy zamiennik kawy o nietypowym smaku. Jest nowością na polskim rynku, ale niezupełnie za granicą, gdzie zarówno topinambur jak i mniszek lekarski mają zastosowanie w kuchni i gdzie co najmniej od XIX wieku znana jest kawa z mniszka lekarskiego, tzw. dandelion coffee. Kawa z topinamburu i mniszka lekarskiego może służyć każdemu, ale polecana jest w szczególności jako kawa dla cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny i właściwości składników.

 

Topinambur znany też jako słonecznik bulwiasty to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, gdzie stanowiła pożywienie Indian północnoamerykańskich, jednak już od bardzo dawna uprawiana w Polsce, w związku z czym doczekała się wielu rodzimych nazw (jednak sama kawa z topinamburu to nowość). Bulwy topinamburu to jadalne warzywo o oryginalnym, słodkim, orzechowym smaku, z wyglądu podobne do ziemniaków.

 

Mniszek lekarski to roślina znana nam dobrze jako mlecz i dmuchawiec. Rośnie powszechnie w całej Polsce, ale mało kto wie, że mniszek nadaje się do jedzenia (i do picia – jako kawa z mniszka lekarskiego). Z jego liści przygotowuje się sałatki, znane m.in. we Francji. Sałatka taka pojawia się m.in. w powieści „Germinal” Emila Zoli. Na Śląsku znany jest produkt o nazwie miodek majowy – zamiennik miodu z kwiatów mniszka. Korzeń mniszka lekarskiego to produkt zielarski stosowany na wątrobę, przy kamicy żółciowej i chorobach dróg żółciowych, także przy anemii i w celu obniżenia poziomu cholesterolu. Znanym za granicą produktem jest kawa z mniszka lekarskiego, po angielsku określana jako dandelion coffee albo dandelion tea. Można powiedzieć, że kawa z mniszka lekarskiego to tradycyjny, anglosaski zamiennik kawy, tak jak kawa żołędziowa w Polsce. Wzmianki o kawie z korzenia mniszka lekarskiego pojawiają się w już w XIX-wiecznej prasie.

 

Czemu warto pić kawę z topinamburu i mniszka lekarskiego?

  • Kawa z topinamburu z dodatkiem mniszka lekarskiego Dary Natury to zdrowy zamiennik kawy. Ma smak przypominający zwykłą kawę, ale nie zawiera kofeiny, która uzależnia, wypłukuje cenne minerały, podwyższa ciśnienie i zakwasza organizm. Kawa z mniszka lekarskiego i topinamburu może pomóc ci w walce z uzależnieniem – postanów, że od teraz będziesz pić o jedną filiżankę zwykłej kawy mniej, a zamiast tego pij kawę z mniszka lekarskiego i kłącza topinamburu.
  • Kawa z mniszka lekarskiego i topinamburu to kawa dla cukrzyków. Czemu jest wskazana przy cukrzycy? Ponieważ topinambur zawiera dużo inuliny, która po odpowiednim przetworzeniu przekształca się w fruktozę, a fruktoza to zamiennik cukru dla cukrzyków. Ma niższy od cukru indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Ma to też znaczenie dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ tak jak nie powoduje wzrostu poziomu, tak też nie powoduje gwałtownego spadku, w związku z czym dłużej czujemy sytość. Dodatkowo mniszek lekarski to często składnik mieszanek zielarskich przeciwcukrzycowych.
  • Kawa z topinamburu z dodatkiem mniszka lekarskiego zawiera dużo żelaza, potasu, witaminy C i B1
  • Korzeń mniszka lekarskiego to znany środek stosowany przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, kamicy żółciowej, także anemii i wysokim cholesterolu. Pobudza, odtruwa i reguluje trawienie. Tak więc kawa z mniszka lekarskiego i topinamburu może być stosowana jako produkt zielarski.

 

Kawa z mniszka lekarskiego i topinamburu – sposób użycia: użyj 1 czubatej łyżeczki kawy z topinambouru na 1 szklankę wody. Wsyp kawę do naczynia i gotuj ok. 2-3 minuty. Odstaw na 5-10 minut i przelej do filiżanek. Możesz dodać mleko (polecamy mleko owsiane) lub śmietankę (zob. śmietanka owsiana) i posłodzić wedle uznania.

 

Kawa z topinamburu Dary Natury - skład: prażone kłącze topinamburu 60%, prażony korzeń mniszka lekarskiego 37%, kardamon, cynamon, goździki (3%).

 

Masa netto kawy z topinamburu: 200 g

 

Certyfikaty: PL-EKO-01 (ekologiczna kawa z topinamburu)

 

Dla głodnych wiedzy: przy okazji kawy z topinamburu z dodatkiem mniszka lekarskiego warto wspomnieć o nazwie topinamburu. Słowo topinambur pochodzi od francuskiej nazwy rośliny: le topinambour, a ta z kolei wywodzi się od nazwy plemienia Indian. Co ciekawe, topinambur nie ma z tym plemieniem nic wspólnego. Topinambur ma również wiele innych nazw w języku polskim, jedną z nich jest bulwa albo bulwy, co ma związek z tym, że właśnie jadalną częścią tej rośliny są bulwy. Dawniej występowały także inne, miejscowe nazwy, np. „świni chleb”, „świni orzech” czy „gdula ziemna”.

 

Nasz sklep dla cukrzyków oferuje odbiór osobisty produktu. Dostępne lokalizacje: Łomianki.

13 innych produktów w tej samej kategorii: