Makaron gryczany nitki BIO 400g (Pro Natura) Zobacz większe

Makaron gryczany nitki BIO 400g (Pro Natura)

5v-28

Nowy produkt

Makaron z mąki gryczanej, dobry wybór przy nadkwasocie, ponieważ gryka nie zakwasza organizmu. Ekologiczny.

Więcej szczegółów

Duża ilość

6,20 zł brutto

OPIS

Cechy produktu:

Makaron gryczany EKO to wspaniała alternatywa dla zwykłego, pszennego makaronu. Gryka znana jest z wartościowych witamin i minerałów, a makaron gryczany to tradycyjna potrawa w kuchni włoskiej i japońskiej. Jeśli lubisz grykę, może zainteresuje cię informacja, że nasz sklep oferuje też inne produkty z gryki, takie jak mąka gryczana, gryka do chrupania, kasza gryczana niepalona i płatki gryczane (niska cena, wysyłka do całego kraju).

 

Makaron gryczany BIO – masa netto: 400 g

 

Skład:

mąka gryczana, woda

 

Certyfikaty:

PL-EKO-01 (ekologiczny makaron gryczany)

 

Wartość odżywcza w 100 g (informacje spisane z etykiety 21 października 2016, mogą być nieaktualne):

Wartość energetyczna: 348 kcal

Tłuszcz: 3 g

Węglowodany: 66,1 g

Białko: 14,4 g

Błonnik: 3 g

 

Makaron z gryki to produkt polski

 

Czemu warto jeść makaron gryczany nitki Pro Natura?

  • Makaron z gryki BIO, znany też jako soba gryczana, ma te same zalety, co kasza gryczana. Makaron z mąki gryczanej jest bogaty w minerały i nie zakwasza organizmu w takim samym stopniu, jak makaron pszenny.
  • Dodatkowo makaron gryczany nitki, podobnie jak każdy drobny makaron, jest lekkostrawny.
  • Makaron gryczany to tradycyjny składnik potraw japońskich i włoskich. Więcej informacji na temat co zrobić z makaronem gryczanym znajdziesz niżej.

 

Jak stosować makaron gryczany Pro Natura?

  • Zagotuj wodę, dodaj trochę soli, wrzuć makaron z gryki i gotuj przez chwilę. Następnie odcedź i dodaj do posiłku. Makaron gryczany nitki, podobnie jak każdy drobny makaron, gotuje się bardzo krótko, ok. 3-5 minut.
  • Najprostszy sposób na zastosowanie makaronu gryczanego BIO to zastąpienie nim zwykłego makaronu w dowolnym posiłku. Dodaj go zamiast makaronu pszennego do rosołu. Makaron z mąki gryczanej może znacznie zmienić smak potrawy.
  • Przygotuj specjalne potrawy japońskie i włoskie, w których makaron gryczany, znany też jako soba gryczana, gra pierwsze skrzypce.

 

Makaron gryczany w kuchni włoskiej

  • Makaron gryczany po włosku to pasta di grano saraceno.
  • We Włoszech znany jest makaron gryczany tagliatelle zwany pizzoccheri. Zrobiony jest w 80% z mąki gryczanej i 20% z mąki pszennej. Jada się go w regionie Valtellina. Najczęściej podawany jest z ziemniakami w kostkę i warzywami takimi jak kapusta włoska lub botwinka. Makaron gryczany pizzoccheri najczęściej jada się z ziemniakami w kostkę, kapustą i serem.
  • Przepis na tradycyjne pizzoccheri: podgotuj kapustę włoską i ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie smaż je na patelni razem z porem, a tymczasem ugotuj al dente makaron gryczany pizzoccheri. Odcedź i dodaj makaron z gryki na patelnię, wymieszaj z resztą, zasyp serem. Dodaj świeżą szałwię, przypraw solą i pieprzem.

 

Makaron gryczany w kuchni japońskiej

  • Po japońsku makaron gryczany znany jest jako soba (w Polsce nazywany: soba gryczana). W kuchni japońskiej makaron z gryki jada się na różne sposoby, oto niektóre zastosowania:
  • Ciepła zupa z makaronem gryczanym soba. Zupa zwana jest kake soba i najczęściej jest to rosół na bulionie z glonu kombu. (Gdzie kupić glon kombu? Nasz sklep internetowy ma go w ofercie, podobnie jak makaron gryczany. Niska cena.)
  • Posiłek w rodzaju spaghetti bolognese – ciepły makaron przykryty różnego rodzaju dodatkami, np. smażonym serkiem tofu (kitsune soba) albo wodorostami (wakame soba).
  • Latem jada się sam makaron gryczany na zimno (zaru soba), czasem z ciętymi wodorostami i sosem tsuyu (bulion z glonu kombu „kombu dashi” + sos sojowy + mirin, czyli coś w rodzaju sake).

 

Sklep umożliwia odbiór osobisty produktu w miejscowościach: Łomianki. Gdzie kupić makaron gryczany BIO Pro Natura? Najlepiej u nas, niska cena i wysyłka do całego kraju.

 

Dla głodnych wiedzy

 

Wiesz już, gdzie kupić makaron gryczany BIO, jaka jest jego cena, co to jest soba i pizzoccheri, może zainteresują cię jeszcze te ciekawostki?

  • Makaron gryczany po angielsku to buckwheat pasta.
  • Włoska nazwa gryki – grano saraceno – pochodzi od Saracenów. Jest tak dlatego, że w przeciwieństwie do innych zbóż grykę cechuje ciemny kolor.
  • Makaron gryczany, znany jako soba gryczana, możesz też zrobić samodzielnie. Potrzebna ci mąka gryczana (gdzie kupić? Nasz sklep ma ją w ofercie, niska cena). Przepis znajdziesz w Internecie. Ulepienie makaronu może być jednak bardzo trudne, dlatego nasz sklep radzi dodać trochę zwykłej mąki albo użyć do ciasta wrzącej wody.
  • Kształty makaronów w języku polskim mają często dwie nazwy: polską i włoską. Np. rurki to penne. Jak nazwiemy makaron gryczany nitki? Jest to filini di grano saraceno.



30 innych produktów w tej samej kategorii: