Mąka z amarantusa 500g (Szarłat) Zobacz większe

Mąka z amarantusa 500g (Szarłat)

5v-10

Nowy produkt

Mąka z amarantusa 500g (Szarłat). Amarantus to zboże Inków. Wspaniały skład, zwł. dla wegan: dużo białka, błonnika, wapnia, magnezu, żelaza i nie tylko. Używaj zamiast pszennej. Bezglutenowa.

Więcej szczegółów

Duża ilość

7,90 zł brutto

OPIS

Mąka z amarantusa 500g (Szarłat)

 

Czym jest mąka z amarantusa? Amarantus, czyli szarłat, to zboże uprawiane od tysięcy lat. Był ważnym elementem pożywienia Inków i Azteków. Pod względem zawartości cennych minerałów amarantus przewyższa pszenicę i inne zboża.

 

Dlaczego warto używać mąki z nasion amarantusa?

 

  • Jest ona bogata w wartościowe minerały, zwłaszcza fosfor, magnez i żelazo. Ponadto zawiera zdrowy błonnik pokarmowy oraz skwalen. Z tego względu polecana jest między innymi weganom, w których diecie może brakować niektórych z tych składników.
  • Mąka z amarantusa Szarłat jest bezglutenowa, w przeciwieństwie do zwykłej mąki pszennej.

 

Mąka z amarantusa – do czego jej używać?

 

  • Można używać jej zamiast innych mąk lub jako dodatku do nich do przygotowywania rozmaitych potraw, np. wypieków, takich jak ciasta czy chleb, a także do potraw smażonych – kotletów i placków

 

Przed spożyciem mąkę z amarantusa należy poddać obróbce termicznej (np. gotowanie, smażenie, pieczenie).

Masa netto: 500 g

 

Mąka z amarantusa - wartość odżywcza w 100 g

 

Wartość energetyczna: 409 kcal (1753 kJ)

Białko: 16,2 g

Węglowodany: 51,7 g

Cukry: 2,2 g

Tłuszcz: 7,2 g

Kwasy tłuszczowe nasycone: 1,7 g

Błonnik: 13,6 g

Sód: <0,001 g

Skwalen: 401,9 mg

Witamina B2: 1,8 mg (128,6 %)*

Fosfor: 648 mg (92,6 %)*

Magnez: 301 mg (80,3 %)*

Żelazo: 6,4 mg (45,7 %)*

Cynk: 3,1 mg (31 %)*

Wapń: 248 mg (31 %)*

Potas: 546 mg (27, 3 %)*

* Procent zalecanego dziennego spożycia

 

Nasz sklep bezglutenowy oferuje odbiór osobisty towaru w następujących miejscowościach: Łomianki.

30 innych produktów w tej samej kategorii: