Mąka gryczana 500g (Szarłat)

5v-134

Nowy produkt

Mąka gryczana 500g (Szarłat). Gryka nie zakwasza organizmu. Ma dużo żelaza i cynku. Zrób bretońskie naleśniki galettes de sarrasin z mąką gryczaną. Mocny smak kaszy gryczanej, dodaj do ciasta dla smaku. Mąka bezglutenowa.

Więcej szczegółów

Duża ilość

6,90 zł brutto

OPIS

Mąka gryczana 500g (Szarłat)

Mąka gryczana to zmielone ziarno gryki, rośliny znanej w Polsce głównie pod postacią kaszy gryczanej. Gryka należy do tej samej rodziny roślin, co szczaw i rabarbar. Zawiera lepiej przyswajalne białko niż zboża.

 

Czemu warto używać mąki gryczanej?

  • Mąka gryczana jest godna polecenia, ponieważ zawiera znaczną ilość żelaza i cynku, a białko w niej zawarte jest bardziej wartościowe niż to pochodzące ze zbóż. Czyni to z niej produkt doskonały dla wegetarian.
  • Ponadto warto stosować ją dla urozmaicenia jako dodatek do innych mąk lub zamiast nich dla jej walorów smakowych – bo przecież naleśniki gryczane smakują zupełnie inaczej niż zwyczajne naleśniki pszenne.

 

Mąka gryczana – do czego jej używać?

  • Mąki z gryki można używać zamiast innego rodzaju mąki lub jako dodatek do niej do rozmaitych potraw, np. do naleśników, placków, pieczywa i innych wypieków.
  • Najbardziej znane na świecie potrawy, w których występuje mąka gryczana, to naleśniki galette z francuskiego regionu Bretania oraz japoński makaron soba.

 

Przed spożyciem potrawy z mąki gryczanej należy poddać obróbce termicznej – ugotować, upiec, usmażyć, udusić itp.

 

Masa netto: 500 g

 

Mąka z gryki – wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna: 356 kcal (1330 kJ)

Białko: 12,2 g

Węglowodany: 70 g

Tłuszcz: 3 g

Sklep oferuje odbiór osobisty towaru w następujących miejscowościach: Łomianki.

30 innych produktów w tej samej kategorii: