Olej makowy 250ml (Ol'Vita) Zobacz większe

Olej makowy 250ml (Ol'Vita)

5v-294

Nowy produkt

Olej z maku tłoczony na zimno, nieoczyszczony. Ciekawy, delikatny smak. Dużo dobrych kwasów tłuszczowych. Do sałatek i innych potraw dla smaku i zdrowia.

Więcej szczegółów

5 szt.

33,90 zł brutto

OPIS

Olej makowy Ol’Vita to olej tłoczony na zimno z nasion maku, nieoczyszczony (nierafinowany). Doskonały dodatek do sałatek i omasta do kaszy. Postaw go na stole wigilijnym. Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić inne oleje tłoczone na zimno, możesz przestać szukać, nasz sklep internetowy ma szeroką ofertę (niska cena!).

 

Typ: olej nieoczyszczony, tłoczony na zimno

 

Objętość: 250 ml

 

Wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna: 900 kcal (3700 kJ)

Białko: 0 g

Węglowodany: 0 g

Tłuszcz: 100 g

  • w tym kwasy nasycone: 6-8 g
  • w tym kwasy jednonienasycone: 10-14 g
  • w tym kwasy wielonienasycone: 70-78 g
  • w tym cholesterol: 0 g

 

Dlaczego warto stosować olej makowy tłoczony na zimno Ol’Vita?

  • Istotną zaletą oleju makowego jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.
  • Olej makowy charakteryzuje się również ciekawym, delikatnym smakiem.
  • Ponadto, olej z maku to tradycyjny polski wyrób, stosowany już przed dawnych Słowian. Przygotuj staropolskie potrawy takie jak kasza na oleju makowym.

 

Jak stosować olej makowy nieoczyszczony Ol’Vita?

  • Na początek należy wspomnieć, że olej makowy tłoczony na zimno należy stosować na zimno, ponieważ wysoka temperatura może zmienić jego właściwości. Jeśli chcemy dodać go do ciepłej potrawy, najlepiej zrobić to już na talerzu.
  • Olej makowy nierafinowany to przede wszystkim wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek i surówek. Należy pamiętać, że tłuszcz jest potrzebny, aby przyswoić witaminy zawarte w warzywach i owocach. Dodatkowo olej z maku tłoczony na zimno wzbogaci sałatkę o przepyszny smak.
  • Olej makowy nieoczyszczony to także doskonały dodatek do ciepłych posiłków takich jak kasza. W tej funkcji znany jest w polskiej kuchni od dawna. Jak informuje „Mały słownik kultury dawnych Słowian”, w dawnych czasach potrawy „kraszono olejem roślinnym tłuczonym z maku, lnu lub konopii”. W czasach nowszych olej makowy (a także mleko makowe, czyli po prostu sok wytłuczony z ziaren maku), obok lnianego, był typową omastą w dni postne. Jak pisze Oskar Kolberg o mieszkańcach Lubelskiego: „Na wiliję wieczorem skoro gwiazda zaświeci, według powszechnego zwyczaju jedzą siedm potraw: barszcz z grzybami lub kaszę z mlekiem makowem ...”. O Polesiu/Białorusi: „w dzień postny zamiast tłuszczu kładą do potraw roztarty mak lub siemię konopne”.
  • Jak już wspomniano wyżej, olej makowy często pojawiał się na stole wigilijnym i teraz, kiedy olej z maku znów wraca do łaski, zwyczaj ten warto odświeżyć. Nasz sklep internetowy poleca kaszę gryczaną niepaloną z olejem makowym (kasza gryczana niepalona jest w naszej ofercie).
  • Osoby, które stosują olej makowy tłoczony na zimno ze względu na jego właściwości, mogą również po prostu pić go codziennie jak syrop.

 

Nasz sklep internetowy oferuje odbiór osobisty produktu. Dostępne lokalizacje: Łomianki. Nie zastanawiaj się dłużej, gdzie kupić olej makowy tłoczony na zimno Ol’Vita, tylko u nas niska cena i wysyłka do całego kraju.

30 innych produktów w tej samej kategorii: