Otręby gryczane BIO 250g (Bio Planet) Zobacz większe

Otręby gryczane BIO 250g (Bio Planet)

5v-100

Nowy produkt

Otręby gryczane to zewnętrzna część ziarna gryki. Dużo błonnika, który daje uczucie sytości, przez co wspomaga odchudzanie. Do każdej potrawy. Ekologiczne.

Więcej szczegółów

Duża ilość

5,20 zł brutto

OPIS

Czym są otręby gryczane? Jest to część ziarna gryki, głównie zewnętrzna, najbardziej wartościowa warstwa, tzw. warstwa owocowo nasienna. Otręby gryczane powstają podczas przemiału gryki na kaszę gryczaną. Są to suche drobiny o smaku podobnym do kaszy gryczanej.

 

Czemu warto jeść otręby gryczane Bio Planet?

  • Przede wszystko otręby gryczane warto jeść z tego samego powodu, co wszelkie inne otręby – ponieważ jest to znakomite źródło błonnika. Błonnik poprawia sprawność układu pokarmowego, pomaga przy wysokim cholesterolu, zaparciach i cukrzycy.
  • Otręby gryczane stosowane są przez osoby na diecie odchudzającej. Ponieważ otręby gryczane pęcznieją i wypełniają żołądek, ale są w dużej mierze nieprzyswajalne, dają nam uczucie sytości bez kalorii.
  • Otręby gryczane to również źródło wielu witamin i minerałów. Warto stosować różne rodzaje otrębów, ponieważ każde zboże ma trochę inny skład, a nasze zapotrzebowanie jest różnorodne. Na przykład otręby gryczane mogą być bogatsze w cynk, miedź i mangan niż produkty z innych zbóż.
  • Dodatkowo warto wspomnieć, że otręby gryczane Bio Planet mają certyfikat ekologiczny, dzięki czemu wiemy, że pochodzą ze zdrowego, ekologicznego rolnictwa.

 

Ekologiczne otręby gryczane – zastosowanie:

  • Otręby z gryki można łatwo dodać do każdego posiłku. W zasadzie można je jeść na surowo, choć zaleca się gotowanie, np. aby uniknąć wzdęć. Otręby gryczane należy jeść z umiarem, np. do 2-3 łyżek dziennie, podzielone na poszczególne posiłki. W większej ilości otręby gryczane mogą powodować problemy żołądkowe i utrudniać wchłanianie minerałów.
  • Najbardziej typowe zastosowanie otrębów gryczanych to jako dodatek do zupy mlecznej, samodzielny albo w połączeniu z musli czy płatkami śniadaniowymi.
  • Otręby gryczane można dodawać do zup i sosów, nie tylko wzbogacą je o smak i zdrowe składniki, ale też dzięki nim potrawa będzie mniej wodnista, ponieważ otręby gryczane wiążą wodę.
  • Otręby gryczane mogą być dodatkiem do panierki.
  • Wersja dla leniwych, ale dbających o zdrowie - można również po prostu posypać gotową potrawę otrębami. Może to być cokolwiek: kanapka, ziemniaki czy spaghetti, nie jest to żaden problem, a otręby gryczane przyjmowane w ten sposób regularnie dodadzą ci zdrowia.

 

Otręby gryczane – masa netto: 250 g

 

Skład: otręby gryczane 100%

 

Certyfikaty: PL-EKO-07 (ekologiczne otręby), BIO

 

Informacje dla alergików: otręby gryczane mogą zawierać gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, soję, sezam oraz mleko (łącznie z laktozą), ponieważ są konfekcjonowane w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające te alergeny.

 

Kraj pochodzenia: Polska

 

Otręby gryczane - wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna: 1659 kJ / 392 kcal

Tłuszcz: 2,7 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g

Węglowodany: 75 g

w tym cukry: 2,6 g

Białko: 12 g

Sól: 0,03 g

 

Dla głodnych wiedzy: otręby gryczane to po angielsku buckwheat bran.

 

Nasz sklep ze zdrową żywnością oferuje odbiór osobisty towaru w następujących miejscowościach: Łomianki.



30 innych produktów w tej samej kategorii: