Tofu naturalne 170g (Rumix Prosoya) Zobacz większe

Tofu naturalne 170g (Rumix Prosoya)

5v-105

Nowy produkt

Twaróg sojowy wytworzony z mleka sojowego. Bez laktozy, bez cholesterolu. Dużo białka (14%), dużo wapnia. Zamiennik twarogu dla wegan.

Więcej szczegółów

3 szt.

8,20 zł brutto

OPIS

Tofu to twaróg sojowy powstały w wyniku koagulacji mleka sojowego. Wywodzi się z Chin i bynajmniej nie jest żadną nowinką – jest tam znane od ok. 2000 lat i stanowi składnik wielu tradycyjnych potraw. Do popularności tofu mógł się przyczynić fakt, że z tamtejszym buddyzmem ściśle związana jest dieta wegetariańska. Nie bez znaczenia jest też to, że w Azji bardzo powszechnym zjawiskiem jest nietolerancja laktozy i w związku z tym zwykły nabiał nie jest popularny w tamtejszych kuchniach. Tofu naturalne ma bardzo delikatny smak i z wyglądu przypomina twaróg.

 

Czemu warto jeść tofu?

  • Tofu to ser bez laktozy, dlatego jest wskazany dla osób nietolerujących laktozy.
  • Jest to też zamiennik sera dla wegan i wegetarian, ponieważ wszystkie jego składniki są pochodzenia roślinnego.
  • Jako wegański zamiennik twarożku i sera tofu spełnia swoją rolę znakomicie z wielu powodów. Nie tylko przypomina twarożek z wyglądu, ale też ma podobny skład jak zwykły ser: dużo pełnowartościowego białka (14 g na 100 g) i wapnia. Na diecie wegańskiej i przy nietolerancji laktozy trzeba zadbać o to, by uzupełnić składniki zawarte w wykluczonych z diety produktach – serek tofu może Ci w tym pomóc.
  • Dodatkowo tofu zawiera roślinne tłuszcze nienasycone – bez cholesterolu, w czym jest lepsze od zwykłego żółtego sera.
  • Należy też wspomnieć o tym, że tofu to pełnoprawny składnik potraw o unikalnym smaku, który można stosować bez związku z dietą wegańską, np. po to, aby poznać tradycyjne potrawy kuchni orientalnej.

 

Do czego można użyć tofu Rumix Prosoya?

  • Można usmażyć na patelni warzywa orientalne i razem z nimi podsmażyć kostki tofu.
  • Tofu można pokroić w kostkę i dodać do sałatki warzywnej.
  • Tofu nie topi się tak jak żółty ser, dlatego nie nadaje się jako zamiennik mozzarelli do pizzy. Można jednak tofu rozgnieść, zmielić, a także użyć jako składnika do mieszanki mającej naśladować ser.
  • Dieta wegetariańska często wykorzystuje tofu jako zamiennik mięsa we wszelkiego rodzaju potrawach. Natomiast w kuchni wschodniej jest ono pełnoprawnym składnikiem, który występuje często obok mięsa.
  • Tofu ma dość słaby smak, dlatego często jest marynowane lub przyprawiane przed użyciem. Jeśli dopiero poznajesz tofu i nie zadowala Cię smak, przypraw je swoimi ulubionymi przyprawami i daj mu jeszcze jedną szansę.

 

Masa netto tofu: 170 g

 

Skład tofu: soja 97%, sok z cytryny, sól, kwas: kwas cytrynowy, woda.

 

Informacje dla alergików: ser bez laktozy

 

Produkt bez konserwantów, bez GMO, sterylizowany.

 

Wartość odżywcza w 100 g tofu:

Wartość energetyczna: 246 kcal / 1030 kJ

Białko: 14 g

Węglowodany: 4,4 g

Tłuszcz: 3,8 g

 

Nasz sklep wegański oferuje odbiór osobisty produktu. Dostępne lokalizacje: Łomianki.



30 innych produktów w tej samej kategorii: