Seitan płaty - gluten pszenny, zamiennik mięsa 200g (Sunfood) Zobacz większe

Seitan płaty - gluten pszenny, zamiennik mięsa 200g (Sunfood)

8v-313

Nowy produkt

Seitan to gluten pszenny, czyli białko oddzielone od reszty mąki pszennej. Zamiennik mięsa dla wegetarian. Znany już w starożytnych Chinach.

Więcej szczegółów

9,70 zł brutto

OPIS

Seitan to po prostu gluten pszenny. Mąka pszenna i wielu innych zbóż składa się z różnych substancji. Głównym składnikiem jest skrobia – węglowodan, który sprawia, że mąka zagęszcza sosy. Innym składnikiem jest gluten – białko roślinne, które może stanowić 10% mąki pszennej. Gluten pszenny można oddzielić od mąki i w ten sposób otrzymujemy seitan – substancję wysokobiałkową, o smaku i wyglądzie podobnym do mięsa, dlatego też stosowaną jako zamiennik mięsa dla wegan i wegetarian.

 

Seitan nie jest nowym wynalazkiem. Uważa się, że wyrabianie seitanu zaczęło się w starożytnych Chinach na potrzeby buddyzmu, który zaleca wegetarianizm. Samo słowo seitan pochodzi z języka japońskiego. Początkowo oznaczało bardzo konkretną postać glutenu pszennego, obecnie jest to też po prostu synonim określenia gluten pszenny.

 

Jak stosować seitan? Gluten pszenny to zamiennik mięsa dla wegan, dlatego można go dodać do różnych potraw, które lubimy, ale chcemy z nich wyeliminować mięso. Świetnie nadaje się jako wegańskie mięso do gulaszu, potrawki czy bigosu. Seitan płaty Sunfood można przygotować w 5 minut. Można go smażyć, dusić i piec. Wskazówka: podsmaż cebulkę, dodaj seitan i duś, na koniec dopraw sosem sojowym.

 

Seitan firmy Sunfood to gotowa odpowiedź na częste pytanie: co zamiast mięsa? Warto wspomnieć także inne zamienniki mięsa: grzyby (np. boczniaki, z których można zrobić kotlety), rośliny strączkowe (np. ciecierzyca, soja, stąd kotlety sojowe) czy tempeh.

 

Seitan płaty - masa netto: minimum 200 g, masa razem z zalewą: 370 g +/-5%

 

Skład: seitan (z pszennej mąki), warzywa (marchew, cebula), przyprawy, shoyu (soja), olej słonecznikowy, sól morska

 

Informacje dla alergików: produkt zawiera w dużej ilości gluten pszenny, dlatego nie nadaje się dla osób nietolerujących glutenu.

 

Nasz sklep wegetariański oferuje odbiór osobisty towaru w następujących miejscowościach: Łomianki.



30 innych produktów w tej samej kategorii: