Glon kombu - jadalne wodorosty kombu BIO 25g (Porto Muinos)

23v-214

Nowy produkt

Suszone wodorosty do jedzenia. Źródło wapnia, wschodnia przyprawa, pomoc w trawieniu fasoli.  Smak umami. Zrób wegański wywar z glonami kombu czyli bulion kombu dashi lub sałatkę. Ekologiczne

Więcej szczegółów

2 szt.

12,20 zł brutto

OPIS

Cechy produktu:

Glon kombu firmy Porto Muinos to suszone wodorosty jadalne z gatunku Laminaria ochroleuca (określa się je jako wodorosty, glony albo algi). W Polsce wodorosty do jedzenia to wciąż mało znana rzecz, jednak w kuchni japońskiej i innych kuchniach dalekowschodnich glony stanowią ważny składnik pożywienia. Glon kombu to doskonałe źródła wapnia i innych minerałów, pomaga w trawieniu fasoli, można z niego zrobić wegański bulion imitujący smak bulionu mięsnego, jest składnikiem potraw dalekowschodnich.

 

Czemu warto jeść glon kombu Porto Muinos?

  • Wodorosty kombu zawierają dużo cennych składników. Podobnie jak prawie wszystkie wodorosty do jedzenia, jest to znakomite źródło wapnia. 100 g suszonych wodorostów zaspokaja 84,7% zalecanego dziennego spożycia wapnia. Glon konbu ma też ogromną ilość jodu (25x104%) i potasu (339%), także magnezu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi oraz witaminy B9 (kwas foliowy) i B8.
  • Nasz sklep internetowy poleca glon kombu jako dodatek do potraw z roślin strączkowych, ponieważ pomaga w ich trawieniu. Wodorosty kombu zawierają kwas glutaminowy, który zapobiega gromadzeniu się gazów w jelitach.
  • Glon kombu ma charakterystyczny smak, dlatego też stosowany jest jako przyprawa w kuchni orientalnej. Wodorosty kombu to składnik tradycyjnych japońskich potraw.  
  • Jadalne algi kombu to produkt wegański i ich spożycie jest wskazane dla wegan i wegetarian. Dieta wegańska może dużo skorzystać z ich właściwości: to dobre źródło wapnia, a poza tym bulion z wodorostów (kombu dashi) może zastąpić bulion mięsny w zupach i sosach. Glony kombu charakteryzują się między innymi smakiem umami, piątym smakiem, typowym dla mięsa.
  • Glon kombu ma właściwości zagęszczające, dlatego można go dodawać do sosów i zup, aby nadać im odpowiedniej konsystencji.

 

Glony kombu Porto Muinos – do czego użyć?

  • Wodorosty konbu stosuje się głównie jako przyprawę o charakterystycznym smaku.
  • Suszone wodorosty do jedzenia w większości przypadków należy wcześniej namoczyć (patrz. instrukcja niżej), aby sprawić, by zawarte w nich składniki były łatwiej przyswajalne. W czasie moczenia glon kombu zwiększa objętość siedmiokrotnie. Następnie wodorosty kombu gotuje się.
  • Glon kombu możesz ugotować już w potrawie, do której go użyjesz, np. w zupie fasolowej. Możesz też przyrządzić kombu dashi, czyli japoński bulion z wodorostów kombu, którego możesz następnie dodać do potraw, np. zup i sosów.
  • Nasz sklep internetowy poleca też glon kombu jako dodatek do potraw z roślin strączkowych, np. zupy fasolowej, ponieważ pomaga w ich trawieniu.
  • Ponieważ glon kombu ma właściwości zagęszczające, w sam raz nadaje się do sosów i zup, którym nada odpowiedniej konsystencji.
  • Jadalne algi kombu znajdują zastosowanie jest wodorosty do sałatki. Sałatka z wodorostów to tradycyjna dalekowschodnia potrawa, a także popularna potrawa wegańska.
  • Suszone wodorosty kombu możesz utłuc w moździerzu i dodawać do potraw jako przyprawę. W tym celu nie mocz ich wcześniej, wręcz przeciwnie – możesz lekko podpiec te jadalne algi, aby wzmocnić ich smak.

 

Glon kombu Porto Muinos – namaczanie:

  • Suszone wodorosty kombu mocz w wodzie przez 20 minut.
  • Następnie zmień wodę i mocz glony kombu przez następne 20 minut.
  • Po namoczeniu jadalne wodorosty konbu zwiększą swoją objętość siedmiokrotnie.
  • Wodorosty do jedzenia warto potem jeszcze podgotowac.

 

Glon kombu – masa netto: 25 g

 

Skład:

suszone wodorosty kombu (Laminaria ochroleuca) 100%

 

Certyfikaty:

ES-ECO-022 (ekologiczne wodorosty morskie)

 

Glon konbu – wartości odżywcze w 100 g suszonych wodorostów:

Wartość energetyczna: 183,5 kcal (759,6 kJ)

Białko: 7,1 g

Węglowodany: 16,4 g

w tym cukry: < 0,5 g

Tłuszcze: 2,1 g

w tym tłuszcze nasycone: 0,59 g

Błonnik: 35,3 g

Sód: 2,35

Witamina B9 (kwas foliowy): 73 µg (36,5%*)

Witamina B8: 9,6 µg (19,2%*)

Wapń: 678,0 mg (84,7%*)

Magnez: 440,5 mg (117,5%*)

Fosfor: 120,0 mg (17,1%*)

Żelazo: 4,6 mg (32,9%*)

Cynk: 3,7 mg (37,7%*)

Miedź: 0,22 mg (22,5%*)

Potas: 6,79 mg (339%*)

Jod: 370000 µg (250000%*)

* procent zalecanego dziennego spożycia

 

Wodorosty kombu Porto Muinos – wartości odżywcze w 100 g nawodnionych glonów (90% wilgotności)

Wartość energetyczna: 40,6 kcal (168,7 kJ)

Białko: 1,6 g

Węglowodany: 4,3 g

w tym cukry: < 0,5 g

Tłuszcze: 0,4 g

w tym tłuszcze nasycone: 0,09 g

Błonnik: 6,7 g

Sód: 0,09 g

Cholesterol: 0,15 mg

 

Dla głodnych wiedzy:

  • wodorosty kombu to po angielsku kombu seaweed
  • słowo glon w języku prasłowiańskim oznaczało lepką substancję. Glony są językowo spokrewnione z gliną.

 

Nasz sklep dla wegan oferuje odbiór osobisty towaru. Dostępne lokalizacje: Łomianki.



30 innych produktów w tej samej kategorii: