Sos sojowy tamari bezglutenowy BIO 250 ml (Lima) Zobacz większe

Sos sojowy Tamari bezglutenowy BIO 250 ml - Lima

Nowy produkt

Sos sojowy Tamari bezglutenowy BIO 250 ml - Lima to uniwersalna przyprawa w płynie z Azji, uwydatnia smak potraw. Tamari = sos sojowy bez pszenicy (bez glutenu), mocniejszy, ciemniejszy. Ekologiczny. Produkt wegański, vegan.

Więcej szczegółów

3 szt.

23,00 zł brutto

  • 250ml
  • 500ml

OPIS

Sos sojowy Tamari bezglutenowy BIO 250 ml - Lima

Sos sojowy to azjatycka przyprawa w płynie wytwarzana z soi poddanej specjalnej fermentacji. Jest słona i ma unikalny aromat, który doskonale uwydatnia smak potraw. Doskonale nadaje się do potraw wegetariańskich, którym brakuje smaku ze względu na brak mięsa. W tej wersji jest to sos sojowy tamari, czyli wykonany bez dodatku pszenicy czy ryżu, a przez to mocniejszy w smaku i ciemniejszy (standardowy japoński sos sojowy zawiera pszenicę, która łagodzi smak). Sos sojowy tamari jest bezglutenowy i ekologiczny, co potwierdzają odpowiednie certyfikaty. Nie zastanawiaj się dłużej, gdzie kupić sos sojowy bezglutenowy tamari lub inne produkty bez glutenu, nasz sklep internetowy posiada bogatą ofertę tego typu produktów.

 

Objętość netto: 250 ml

 

Skład: woda, soja*, sól morska, alkohol*, grzyb Aspergillus oryzae (*składniki ekologiczne).

 

Certyfikaty: NL-BIO-01, PL-EKO-07 (ekologiczny sos sojowy tamari), BE-001-025 (bezglutenowy sos sojowy)

 

Informacje dla alergików: sos sojowy bezglutenowy, zawiera soję i alkohol.

 

Wartość odżywcza w 100 ml (informacje spisane z etykiety 12 sierpnia 2016, mogą być nieaktualne):

Wartość energetyczna: 346 kJ / 82 kcal

Tłuszcz: 0,2 g

w tym kwasy nasycone: 0 g

Węglowodany: 5,8 g

w tym cukry: 1,7 g

Błonnik: 0,9 g

Białko: 10,3 g

Sól: 13 g

 

Dlaczego warto stosować sos sojowy bezglutenowy tamari?

  • Sos sojowy tamari to doskonała przyprawa do dań orientalnych i nie tylko, wzbogaca potrawę o smak umami (ten sam, który występuje w glutaminianie sodu), którego brakuje w szczególności daniom wegetariańskim.
  • Standardowy sos sojowy zawiera pszenicę, przez co nie nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej. Tamari to sos sojowy bez pszenicy, czyli bez glutenu. Potwierdza to odpowiedni certyfikat bezglutenowy.
  • Sos sojowy tamari jest ekologiczny, czyli jego składniki pochodzą z certyfikowanych upraw. Ekologiczna soja musi być bez GMO.

 

Jak stosować sos sojowy bezglutenowy tamari?

  • Sos sojowy bezglutenowy można stosować podobnie jak kostki rosołowe czy popularną w Polsce przyprawę do zup w płynie. Nadaje się do sosów, zup i dań duszonych jaki przyprawa wzmacniająca smak. Nie wymaga żadnego przygotowania, wystarczy nim polać potrawę.
  • Sos sojowy bez pszenicy to doskonały sposób na poprawienie smaku dań wegetariańskich.
  • Ponieważ sos sojowy bez glutenu zawiera dużo soli, jeśli przyprawiamy nim potrawę, to nie dodajemy już soli ani innych przypraw zawierających sól.

 

Nasz sklep internetowy oferuje odbiór osobisty towaru w następujących miejscowościach: Łomianki. Nie zastanawiaj się dłużej, gdzie kupić sos sojowy bez glutenu (bez pszenicy) tamari ekologiczny, tylko u nas niska cena i wysyłka do całego kraju.

30 innych produktów w tej samej kategorii: