Sól niejodowana kamienna kłodawska gruboziarnista 1kg (Smakosz) Zobacz większe

Sól niejodowana kamienna kłodawska gruboziarnista 1kg (Smakosz)

23v-922

Nowy produkt

Naturalna sól kamienna "Kłodawa" gruboziarnista, zawiera dużo naturalnych minerałów. Idealna do kiszenia ogórków czy kapusty. Doskonała do młynka.



Więcej szczegółów

Duża ilość

5,50 zł brutto

OPIS

Naturalna sól kamienna z Kłodawy zawiera szereg naturalnych mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, takich jak: żelazo, wapń, magnez, cynk i potas, które są bardzo dobrze wchłaniane przez organizm. Sól idealnie nadaje się także do przetworów, jako naturalny środek konserwujący.

 

Zastosowanie: w kuchni do gotowania, pieczenia, uzupełnienia niedoborów mikroelementów w diecie oraz w medycynie naturalnej do kąpieli zdrowotnych przy bólach stawów czy kapielach relaksacyjnych w stanach zmęczenia organizmu.

 

Sól niejodowana - masa netto: 1000 g

 

Kraj pochodzenia: Polska

 

Informacje dla alergików: ze względu na używanie na terenie zakładu soi, selera, wyrobów zawierających gluten, gorczycy, sezamu, orzechów, mleka i jaj sól niejodowana kamienna może zawierać śladowe ich ilości.

 

Sól niejodowana kamienna naturalna "Kłodawa" gruboziarnista bez antyzbrylacza

 

Wyjaśnijmy tę długą nazwę:

  • Sól kamienna to potocznie sól wydobyta z kopalni soli w przeciwieństwie na przykład do soli morskiej, powstałej przez odparowanie wody morskiej.
  • Sól kamienna naturalna to sól kamienna nieoczyszczona. Jej przeciwieństwem jest sól kamienna warzona. Sól nieoczyszczona wytwarzana jest poprzez rozdrobnienie wydobytej  soli kamiennej, natomiast sól warzona powstaje poprzez odparowanie solanki. W procesie warzenia sól zostaje oczyszczona, a co za tym idzie - traci wiele cennych mikroelementów.
  • Kłodawa to największa kopalnia soli kamiennej w Polsce, zlokalizowana w województwie wielkopolskim. Pochodząca stamtąd sól kłodawska cieszy się w Polsce nieposzlakowaną opinią.
  • Sól niejodowana to sól, do której nie dodano jodu. Przeciętna sól na polskim rynku to sól jodowana. Jodu dodaje się do soli, aby zapobiec jego niedoborowi w organizmie człowieka. Sól niejodowana to według opinii wielu Polaków idealna sól do kiszenia ogórków i kapusty.
  • Sól bez antyzbrylacza to sól bez E-536, czyli żelazocyjanku potasu. Przeciwzbrylacze są dodawane do soli, aby się nie zbrylała, czyli wygodnie się sypała. E-536 (żelazocyjanek potasu) to substancja chemiczna, która w pewnych sytuacjach może się rozłożyć na cyjanowodór. Tak więc wydaje się, że lepiej jest zrezygnować z wygody na rzecz bezpieczeństwa i wybierać sól bez antyzbrylacza. Ponadto jeśli ma to być sól do kiszenia ogórków czy kapusty, nie ma znaczenia, że może się zbrylić.

 

Sól niejodowana kamienna kłodawska – czemu warto ją stosować?

  • Sól kłodawska naturalna zawiera wiele cennych mikroelementów, których nie ma w soli warzonej, ponieważ proces warzenia wiąże się z oczyszczeniem soli.
  • Sól niejodowana kamienna to według wielu Polaków odpowiednia sól do kiszenia ogórków i kapusty.
  • Sól bez antyzbrylacza jest bezpieczniejsza dla zdrowia.



Nasz sklep ekologiczny oferuje odbiór osobisty produktu. Dostępne lokalizacje: Łomianki. 





30 innych produktów w tej samej kategorii: