Sól niejodowana kamienna kłodawska miałka/półgruba/gruba 1kg (Smakosz)

Nowy produkt

Być może najlepsza sól do kiszenia ogórków i kapusty. Poza tym sól zawiera inne minerały, bo nie oczyszczono jej tak jak zwykłej soli. Bez antyzbrylaczy.

Więcej szczegółów

Duża ilość

4,50 zł brutto

  • miałka
  • półgruba
  • gruba

OPIS

Sól niejodowana kamienna kłodawska miałka/półgruba/gruba 1kg (Smakosz)

Naturalna sól kamienna z Kłodawy zawiera szereg naturalnych mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, takich jak: żelazo, wapń, magnez, cynk i potas, które są bardzo dobrze wchłaniane przez organizm. Sól idealnie nadaje się także do przetworów, jako naturalny środek konserwujący.

 

Zastosowanie: w kuchni do gotowania, pieczenia, uzupełnienia niedoborów mikroelementów w diecie oraz w medycynie naturalnej do kąpieli zdrowotnych przy bólach stawów czy kapielach relaksacyjnych w stanach zmęczenia organizmu.

Sól niejodowana - masa netto: 1000 g

 

Kraj pochodzenia: Polska

 

Informacje dla alergików: ze względu na używanie na terenie zakładu soi, selera, wyrobów zawierających gluten, gorczycy, sezamu, orzechów, mleka i jaj sól niejodowana kamienna może zawierać śladowe ich ilości.

 

Sól niejodowana kamienna naturalna "Kłodawa" miałka bez antyzbrylacza

 

Wyjaśnijmy tę długą nazwę:

  • Sól kamienna to potocznie sól wydobyta z kopalni soli w przeciwieństwie na przykład do soli morskiej, powstałej przez odparowanie wody morskiej.
  • Sól kamienna naturalna to sól kamienna nieoczyszczona. Jej przeciwieństwem jest sól kamienna warzona. Sól nieoczyszczona wytwarzana jest poprzez rozdrobnienie wydobytej  soli kamiennej, natomiast sól warzona powstaje poprzez odparowanie solanki. W procesie warzenia sól zostaje oczyszczona, a co za tym idzie - traci wiele cennych mikroelementów.
  • Kłodawa to największa kopalnia soli kamiennej w Polsce, zlokalizowana w województwie wielkopolskim. Pochodząca stamtąd sól kłodawska cieszy się w Polsce nieposzlakowaną opinią.
  • Sól niejodowana to sól, do której nie dodano jodu. Przeciętna sól na polskim rynku to sól jodowana. Jodu dodaje się do soli, aby zapobiec jego niedoborowi w organizmie człowieka. Sól niejodowana to według opinii wielu Polaków idealna sól do kiszenia ogórków i kapusty.
  • Sól bez antyzbrylacza to sól bez E-536, czyli żelazocyjanku potasu. Przeciwzbrylacze są dodawane do soli, aby się nie zbrylała, czyli wygodnie się sypała. E-536 (żelazocyjanek potasu) to substancja chemiczna, która w pewnych sytuacjach może się rozłożyć na cyjanowodór. Tak więc wydaje się, że lepiej jest zrezygnować z wygody na rzecz bezpieczeństwa i wybierać sól bez antyzbrylacza. Ponadto jeśli ma to być sól do kiszenia ogórków czy kapusty, nie ma znaczenia, że może się zbrylić.
  • Sól miałka to inaczej sól drobna.

 

Sól niejodowana kamienna kłodawska – czemu warto ją stosować?

  • Sól kłodawska naturalna zawiera wiele cennych mikroelementów, których nie ma w soli warzonej, ponieważ proces warzenia wiąże się z oczyszczeniem soli.
  • Sól niejodowana kamienna to według wielu Polaków odpowiednia sól do kiszenia ogórków i kapusty.
  • Sól bez antyzbrylacza jest bezpieczniejsza dla zdrowia.

 

Ile potrzeba soli do kiszenia kapusty? Od 15 do 25 g soli kamiennej na 1 kg kapusty.

 

Ile dodać soli do kiszenia ogórków? 1 łyżka soli kamiennej na 1 l wody.

Nasz sklep ekologiczny oferuje odbiór osobisty produktu. Dostępne lokalizacje: Łomianki. Nie zastanawiaj się dłużej, gdzie kupić sól niejodowaną kłodawską, tylko u nas dobra cena i wysyłka do całego kraju.

9 innych produktów w tej samej kategorii: