Kłącze tataraku BIO 50g (Dary Natury)

23v-259

Nowy produkt

Tatarak ma przyjemny aromat. Stosować do kąpieli relaksacyjnych w celu poprawy krążenia i przy bólach stawów. Wywar wzmacnia słabe, wypadające włosy.

Więcej szczegółów

Duża ilość

4,29 zł brutto

OPIS

Kłącze tataraku BIO 50g (Dary Natury)

Kłącze tataraku jest podziemnym pędem tataraku zwyczajnego, który często rośnie na brzegach stawów i jezior. Suszone kłącze tej rośliny znane jest w ziołolecznictwie od dawna w wielu kręgach kulturowych. Cechuje się przyjemnym aromatem, którego źródłem są zawarte w nim olejki eteryczne.

 

Czemu warto stosować kłącze tataraku (Calami rhizoma)?

  • Nasz sklep internetowy poleca kłącze tataraku jako środek do kąpieli relaksacyjnych przy każdym rodzaju skóry.
  • Kąpiele z użyciem kłącza tataraku poprawiają krążenie, a także pomagają na bóle stawów.
  • Kłącze tataraku używane jest także w celu wzmocnienia słabych, wypadających włosów. W tym celu przygotowuje się z niego wywar i wciera w skórę głowy, albo stosuje jako płukankę do włosów.

 

Jak stosować kłącze tataraku?

Całą torebkę kłącza tataraku (50 g) wsypać do garnka i zalać 1,5 litra wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Pozostawić pod przykrywką na pół godziny, kilkakrotnie przemieszać. Po przecedzeniu wlać do wanny z wodą. Kąpiel powinna trwać około 20 minut, w temperaturze 37 stopni.

Masa netto: 50 g

Nasz sklep ze zdrową żywnością oferuje odbiór osobisty towaru w następujących miejscowościach: Łomianki.

Dla głodnych wiedzy: 

Tatarak znany jest też jako tatarskie ziele. Oba określenia mają związek z Tatarami, z którymi wiązano jego pochodzenie. 

Kłącze tataraku było popularnym słodyczem w dawnej Polsce. Jadło się kłącze tataraku kandyzowane, znane też jako „tatarskie ziele w cukrze”, ale smakołykiem był też świeży tatarak kłącze, o słodkawym smaku  W „Żonie modnej” Ignacego Krasickiego pojawia się krótkie wyliczenie dawnych łakoci:

 

„Tam w pięknych piramidach krajanki, gomułki,

Tatarskie ziele w cukrze, imbier chiński w miodzie:

Zaś ku większej pociesze razem i wygodzie,

W ładunkach bibułowych kmin kandyzowany,

A na wierzchu toruński piernik pozłacany”.

 

Apolinary Wieczorkowicz, franciszkanin żyjący w Polsce w XVII i XVIII wieku zawarł w swojej książce przepis na kłącze tataraku kandyzowane.

30 innych produktów w tej samej kategorii: