Kłącze tataraku BIO 50g (Dary Natury)

23v-259

Nowy produkt

Tatarak ma przyjemny aromat. Stosować do kąpieli relaksacyjnych w celu poprawy krążenia i przy bólach stawów. Wywar wzmacnia słabe, wypadające włosy.

Więcej szczegółów

Duża ilość

4,50 zł brutto

OPIS

Kłącze tataraku jest podziemnym pędem tataraku zwyczajnego, który często rośnie na brzegach stawów i jezior. Suszone kłącze tej rośliny znane jest w ziołolecznictwie od dawna w wielu kręgach kulturowych. Cechuje się przyjemnym aromatem, którego źródłem są zawarte w nim olejki eteryczne.

 

Czemu warto stosować kłącze tataraku (Calami rhizoma)?

  • Nasz sklep internetowy poleca kłącze tataraku jako środek do kąpieli relaksacyjnych przy każdym rodzaju skóry.
  • Kąpiele z użyciem kłącza tataraku poprawiają krążenie, a także pomagają na bóle stawów.
  • Kłącze tataraku używane jest także w celu wzmocnienia słabych, wypadających włosów. W tym celu przygotowuje się z niego wywar i wciera w skórę głowy, albo stosuje jako płukankę do włosów.

 

Jak stosować kłącze tataraku. Całą torebkę kłącza tataraku (50 g) wsypać do garnka i zalać 1,5 litra wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Pozostawić pod przykrywką na pół godziny, kilkakrotnie przemieszać. Po przecedzeniu wlać do wanny z wodą. Kąpiel powinna trwać około 20 minut, w temperaturze 37 stopni.

 

Masa netto: 50 g



Nasz sklep ze zdrową żywnością oferuje odbiór osobisty towaru w następujących miejscowościach: Łomianki.



Dla głodnych wiedzy:

 

Tatarak znany jest też jako tatarskie ziele. Oba określenia mają związek z Tatarami, z którymi wiązano jego pochodzenie.

 

Kłącze tataraku było popularnym słodyczem w dawnej Polsce. Jadło się kłącze tataraku kandyzowane, znane też jako „tatarskie ziele w cukrze”, ale smakołykiem był też świeży tatarak kłącze, o słodkawym smaku  W „Żonie modnej” Ignacego Krasickiego pojawia się krótkie wyliczenie dawnych łakoci:

 

„Tam w pięknych piramidach krajanki, gomułki,

Tatarskie ziele w cukrze, imbier chiński w miodzie:

Zaś ku większej pociesze razem i wygodzie,

W ładunkach bibułowych kmin kandyzowany,

A na wierzchu toruński piernik pozłacany”.

 

Apolinary Wieczorkowicz, franciszkanin żyjący w Polsce w XVII i XVIII wieku zawarł w swojej książce przepis na kłącze tataraku kandyzowane.



30 innych produktów w tej samej kategorii: